Acasă Politic Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a fost desfiinţat

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a fost desfiinţat

DISTRIBUIȚI

 158392 – 16022021 – Senatul a votat, ieri, desființarea Institutului Revoluției Române (IRRD 1989), condus de fostul președinte Ion Iliescu. Decizia a fost adoptată cu 80 de voturi ”pentru”, 54 ”împotrivă” și zero ”abțineri”.

Senatorii au adoptat desfiinţarea IRRD 1989, precum şi abrogarea legii de înfiinţare a institutului, după ce forma trimisă la promulgare cu titlul ”Lege pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.91/2019 privind desfiinţarea IRRD 1989” a făcut obiectul unei sesizări de neconstituţionalitate, formulată de Guvern, cu obiecţii respinse de CCR, dar şi al unei cereri de reexaminare din partea preşedintelui Klaus Iohannis. Anul trecut, preşedintele României argumenta reexaminarea precizând că institutul nu a reusit să-și dovedească utilitatea, ci ”a generat, prin activitatea sa și contrar obiectivului sau stabilit prin lege, numeroase tensiuni și controverse în spațiul public”.

Reamintim că în decembrie 2019, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru desființarea Institutului Revoluției Române. Din conducerea acestui institut, pe lângă Ion Iliescu mai făceau parte Gelu Voican Voiculescu şi Petre Roman. În cazul acestei legi, Senatul este cameră decizională, documentul urmând să meargă la promulgare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.