Acasă Politic Intervenția ministrului Aurescu în deschiderea proiectului ”Call of Diplomacy”, organizat de Asociația...

Intervenția ministrului Aurescu în deschiderea proiectului ”Call of Diplomacy”, organizat de Asociația Europeană a Studenților în Drept

DISTRIBUIȚI

 158489 – 23022021 – Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o intervenție luni, 22 februarie 2021, în sistem videoconferință, în cadrul ceremoniei de deschidere a proiectului ”Call of Diplomacy”, organizat de Asociația Europeană a Studenților în Drept (ELSA București). Proiectul, aflat la cea de-a V-a ediție, se desfășoară în perioada 22-26 februarie și constă într-o serie de ateliere tematice (workshop-uri) în format fizic și online.

Proiectul se adresează studenților interesați de domeniul diplomației și al relațiilor internaționale și are drept invitați diplomați din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și din cadrul misiunilor diplomatice străine de la București.

În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu a făcut referire la complexitatea profesiei diplomatice și la cunoștințele pe care tinerii care aspiră la o astfel de carieră trebuie să și le însușească, cu accent asupra pregătirii în domeniul dreptului internațional și a înțelegerii fenomenelor globale și a evoluțiilor geopolitice.

De asemenea, șeful diplomației române a împărtășit unele momente-cheie din experiența sa profesională, inclusiv semnarea, în anul 2011, a Declarației comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și SUA și a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, în negocierea căruia a condus delegaţia României. Un alt moment evocat de ministrul afacerilor externe în intervenția sa a fost procesul privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, finalizat, la 3 februarie 2009, prin cea de a 100-a Hotărâre a Curții Internaționale de Justiție, ce a reprezentat prima și unica extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României după Marea Unire din 1918, ministrul Bogdan Aurescu conducând la acea vreme, în calitate de Agent al României în fața CIJ, demersurile țării noastre în acest caz.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a abordat provocările și oportunitățile unei cariere diplomatice, necesitatea unei abordări interdisciplinare a acestui domeniu vast, precum și oportunitățile specifice de carieră pe care le oferă Ministerul Afacerilor Externe în prezent. În final, șeful diplomației române a transmis felicitări organizației ELSA București pentru organizarea proiectului ”Call of Diplomacy” și a urat succes participanților.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.