Acasă Externe Agenda Europeana Summit UE: pașaportul vaccinal Covid 19 pune probleme tehnice si etice

Summit UE: pașaportul vaccinal Covid 19 pune probleme tehnice si etice

DISTRIBUIȚI

158526 – 25022021 –Liderii UE se regăsesc joi 25 februarie într-o videoconferință în cursul căreia oportunitatea pașaportului vaccinal Covid19 va fi evocată. La fel, starea vaccinării și coordonarea măsurilor sanitare fac parte din meniul liderilor UE, cu un accent pus pe măsurile potențial disproporționate luate de Belgia.

Punerea în practică a unui pașaport vaccinal în UE se lovește mai întâi de o problemă tehnică, ne explică diferite surse europene.

Intr-adevăr, rămâne mai de parte de dovedit dacă vaccinul creează o imunitate absolută și dacă acesta este cazul, pentru cât timp. Ultimele date științifice furnizate de BioNTech/Pfizer arată că imunitatea ar fi dobândită poate chiar după prima doză, dar nu se știe cât durează aceasta.

Partea etică a problemei este adusă de faptul că pașaportul vaccinal ar crea un „drept” la care nu toată populația UE are acces acum – anume la vaccin. Apoi, securitatea băncilor de date cu caracter personal este o altă problemă care frânează punerea în practică a certificatelor de vaccinare.

De aceea, majoritatea statelor membre UE cred că certificatele de vaccin ar fi premature acum, cu toate că ele sunt evocate de țările (Grecia, Spania, Croația) al căror sector turistic a fost puternic lovit de pandemie.

Iar alte state membre, ca Germania și Belgia, au luat măsuri foarte stricte de restrângere a călătoriilor, fără a se consulta cu partenerii europeni sau cu Comisia Europeană.

Executivul de la Bruxelles a renunțat de mult să mai tragă la răspundere, sub regulile Schengen, astfel de măsuri, dar a trimis totuși acum scrisori catre șase state membre pentru a cere informații suplimentare.

Cazul belgian pune o problemă specială: țara a închis frontierele și limitează toate călătoriile „neesențiale” posibil pâna la 1 aprilie. Comisia spune că ar putea fi o măsură „disproporționată”, iar dezbaterea liderilor UE s-ar putea inflama în jurul acestui subiect, mai ales din cauza numeroșilor francezi care trăiesc în Belgia și se simt „prizonieri” aici.

Paris spune că, de partea sa, noile reguli de intrare pe teritoriul francez stabilite prin decret respectă întocmai recomandările făcute de Comisia Europeană în ianuarie 2021.

Intre altele, acestea – deja agreate de statele membre- păstrează fluid traficul de mărfuri în UE și recomandă ca șoferii să nu mai fie testați la trecerea frontierelor.

In fine, stadiul vaccinării în UE pune și el o problemă, dozele nu sunt suficiente, coordonarea nu este perfectă, aprovizionarea nici atât. Surse europene spun că nu i se va cere Comisiei Europene să renegocieze contractele deja făcute cu șapte firme farmaceutice, cu toate că acestea pun la adăpost firmele în cazul în care nu livrează cantitățile promise.

Dar cinci țări, Belgia, Danemarca, Spania, Lituania și Polonia i-au trimis președintelui UE Charles Michel o scrisoare prin care cer mărirea cantității de vaccin produsă și adaptarea vaccinurilor pentru a combate noile variante ale virusului Covid19. – sursa: Rfi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.