Acasă Economie Transportul public operat de STB pe raza Capitalei și a Ilfovului riscă...

Transportul public operat de STB pe raza Capitalei și a Ilfovului riscă să fie sistat

DISTRIBUIȚI

158371 – 14022021 – În calitate de președinte al Comisiei de Transport și mobilitate urbană din cadrul Consiliului General al Municipiului București, Florin Melciu trage un semnal de alarmă ”în privința unei situații grave ce poate afecta viața a sute de mii de locuitori ai regiunii București-Ilfov”.

”În fapt, transportul public operat de STB S.A. pe raza Municipiului București și a Județului Ilfov riscă să fie sistat, cauzând astfel imposibilitatea cetățenilor de a utiliza serviciul de transport public de la și către punctele lor de interes, aglomerarea și blocarea traficului pe principalele artere de circulație și creșterea nivelului de poluare.

În drept, în data de 16.03.2021 urmează să înceteze Contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de călători cu nr. 01/17.09.2018, încheiat între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov și STB S.A., în temeiul căruia serviciul de transport public este asigurat pe raza unităților administrativ-teritoriale (Municipiul București și U.A.T.-urile din Județul Ilfov). Tehnic vorbind, din data de 17.03.2021, STB S.A. nu va mai avea niciun temei legal de prestare a serviciului de transport public. Deși contractul a fost prelungit de 2 ori, câte 90 de zile, între 18.09.2020 – 17.12.2020 și 17.12.2020 – 16.03.2021, acesta nu mai poate fi prelungit întrucât prevederile legale nu permit acest lucru.

Ne aflăm într-o situație fără precedent, iar efectele acesteia pot duce la un real blocaj public. Bucureștiul riscă să fie paralizat, iar ca soluție de avarie s-ar putea reintroduce transportul de tip maxi-taxi, un tip de transport pentru care traseele nu sunt optimizate, orarul de circulație este dictat de cerere – șoferii acestora așteptând ca mașinile să se încarce și abia apoi să plece, efectuarea îmbarcării sau debarcării pasagerilor se face într-un mod haotic, în sensul că aceștia se îmbarcă și se debarcă acolo unde le este mai comod, punând astfel în pericol propriile vieți sau a altora.

Pentru ca viitorul contract să intre în vigoare, avem nevoie de avizul Consiliului Concurenței, iar ulterior avizului este necesară aprobarea acestuia de către consiliile locale ale Municipiului București și U.A.T.-urilor din Ilfov.

Voi acorda maximă atenție acestei probleme și mă voi folosi de toate pârghiile legale pentru soluționarea cu succes a acestei situații neplăcute ce poate cauza neplăceri pentru sute de mii de oameni. Sunt convins că împreună cu toți factorii decidenți vom găsi o rezolvare optimă și rapidă”, scrie Melciu pe pagina sa de Facebook. – Facebook.com/melciu.florin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.