Acasă Politic 100 de ani de la Convenția de alianță defensivă româno-polonă din 1921

100 de ani de la Convenția de alianță defensivă româno-polonă din 1921

DISTRIBUIȚI
foto:historia.ro

 159016 – 30032021 – Ministerul Afacerilor Externe salută împlinirea, în cursul lunii martie 2021, a 100 de ani de la încheierea, la București, a Convenției de alianță defensivă între Regatul României și Republica Polonă.

Convenția a fost semnată la 3 martie 1921 de către ministrul român de externe, Take Ionescu, și omologul său, Eustachy Sapieha, ca urmare a deciziei celor doi șefi de stat, Regele Ferdinand I și mareşalul Józef Piłsudski. Prin acordul semnat, cele două părți se obligau să își acorde asistență armată în cazul unui atac neprovocat la frontiera lor de răsărit.

Alianţa defensivă româno-polonă s-a bazat pe raţiuni politico-strategice comune, obiective pragmatice și afinități culturale și spirituale și a fost fundamentală pentru dezvoltarea relațiilor interbelice dintre cele două state. Alianța a marcat politicile regionale de securitate și de apărare ale României și Poloniei din perioada interbelică, iar relațiile bilaterale au cunoscut o evoluție ascendentă pe multiple planuri – politic, militar, economic, cultural și altele.

Totodată, încheierea alianței cu Polonia a reprezentat, pentru România, un punct important de sprijin în sistemul de alianțe menit să garanteze integritatea teritorială a României Mari. Polonia, care își redobândise, la rândul său, la 11 noiembrie 1918, suveranitatea și independența națională, avea interese strategice similare.

,,La împlinirea a 100 de ani de la semnarea Convenției de alianță defensivă româno-polonă, îmi face o deosebită onoare și plăcere să evidențiez faptul că prin acel moment au fost puse bazele unei relații speciale între cele două state, întărind în mod semnificativ prietenia tradițională și legăturile strânse  dintre statele noastre. Apropierea noastră nu a avut un impact doar la nivel bilateral, ci a contribuit și la stabilitatea regională. România şi Republica Polonă sunt astăzi parteneri strategici, relațiile bilaterale fiind caracterizate de o dinamică regulată de dialog și de cooperare substanțială pe multiple domenii”, a declarat cu acest prilej ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, care a evocat momentul aniversar special și în cadrul întrevederii pe care a avut-o recent, la 23 martie, în marja reuniunii miniștrilor de externe ai NATO, cu omologul său polonez Zbigniew Rau.

Spiritul Convenţiei de alianţă defensivă între Regatul României şi Republica Polonă este evidențiat de prevederile conform cărora părţile hotărau să îşi sincronizeze eforturile pacifiste, inclusiv prin consultarea pe chestiunile externe de interes comun. Cooperarea în plan militar era reglementată într-o convenţie separată, semnată de generalii Constantin Christescu şi Tadeusz Rozwadowski, prin care Statele Majore Generale ale celor două armate stabileau modalitățile concrete de punere în aplicare a prevederilor convenției politice.

Convenția a contribuit, astfel, la stabilirea unor relații speciale la cel mai înalt nivel și la materializarea unei serii de vizite și întâlniri bilaterale la cel mai înalt nivel. Regele Ferdinand a avut relații cordiale cu șeful statului polonez, mareşalul Józef Piłsudskila, fel și Regele Carol al II-lea cu Preşedintele Poloniei, Ignacy Mościcki. Aceste relații apropiate au impulsionat cooperarea bilaterală, reflectată și prin ridicarea gradului de reprezentare diplomatică din cele două capitale la nivel de ambasadă, începând cu 1 mai 1938.

În spiritul acestei prietenii și al dreptului umanitar internațional, România a oferit sprijin Poloniei în toamna tragicului an 1939. Astfel, România a contribuit la salvarea Tezaurului național polonez și a asigurat refugiul și tranzitul, prin România, pentru circa 100.000 de polonezi, printre care și înalți conducători ai statului polon, precum Președintele Ignacy Mościcki și ministrul de externe Józef Beck.

 

Informații suplimentare

Ministerul Afacerilor Externe, prin Arhivele Diplomatice, a realizat o selecție  cu fotografii de epocă și documente diplomatice de arhivă, care au fost expuse online pe pagina de Facebook a Arhivelor Diplomatice ale Ministerului român al Afacerilor Externe (https://www.facebook.com/arhivelediplomaticeMAE/posts/477042373665246).

De asemenea, textele originale ale Convenției alianței defensive româno-polone din 1921 și ale tratatelor ulterioare, din 1926 și 1931, de prelungire a acesteia, au fost expuse, în original, la Cercul Militar Național, în cadrul unei expoziții organizate de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, cu prilejul conferinței organizate de Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, în colaborare cu Institutul Polonez din București, cu tema: “Centenarul alianței militare româno-polone” (17 martie 2021).

Ministerul Afacerilor Externe, prin Arhivele Diplomatice, a contribuit și la apariția, la 15 martie 2021, a albumului în format bilingv „România și Polonia: un secol de alianță. Documente/Romania and Poland: a Century of Alliance. Documents”, realizat în colaborare cu Institutul pentru Studii Politice, de Apărare și Istorie Militară și Arhivele Militare Naționale Române. Albumul cuprinde o selecție de documente politice și militare, repere biografice și mărturii fotografice, reproduse în condiții grafice deosebite (mai multe detalii aici: https://www.facebook.com/arhivelediplomaticeMAE/posts/485259922843491/).

La 12 mai 2021, Ambasada României la Varșovia va organiza o conferință internațională de marcare a centenarului Alianței defensive româno-polone din 1921: „Un singur popor, două drapele”, care va cuprinde o sesiune de discuții dedicată trecutului, prezentului și viitorului relațiilor româno-polone, avându-i ca vorbitori principali pe cei doi istorici poloni care au editat volumul „Un singur popor cu două drapele. Alianța polono-română (1918) 1921-1926”, prof. dr. Krzysztof Nowak (Universitatea Sileziană) și prof. dr. Henryk Walczak (Universitatea din Szczecin).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.