Acasă Social 20 martie, a Ziua Internaționala a Francofoniei

20 martie, a Ziua Internaționala a Francofoniei

DISTRIBUIȚI

158878 – 20032021 – Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 20 martie, a Zilei Internaționale a Francofoniei, prilej cu care cele 88 de state de pe cinci continente, membre, asociate şi observatoare în cadrul Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) celebrează crearea Francofoniei instituționale, prin semnarea, la 20 martie 1970, a Tratatului de la Niamey

Angajamentul profund al României în cadrul OIF, în sprijinul multilateralismului eficient, este evidențiat prin contribuția activă la îndeplinirea obiectivelor-cheie ale Organizației: promovarea limbii franceze și a diversității culturale și lingvistice, susținerea educației și cercetării, promovarea păcii, democrației și drepturilor omului și cooperare economică și dezvoltare durabilă.

Platforma de solidaritate pe care o oferă OIF pentru a promova cooperarea politică, educațională, economică și culturală aduce beneficii reciproce statelor membre, dar funcționează și ca un catalizator în numeroase alte organizații internaționale în care România este stat membru și sprijină consolidarea relațiilor bilaterale între statele francofone de pe cinci continente.

,,România sărbătorește la 20 martie, alături de alte 87 de state din întreaga lume, Ziua Internațională a Francofoniei. Cu această ocazie, îmi face plăcere să adresez un salut călduros francofonilor din țară și de pretutindeni. Sper ca, împreună, să reușim să continuăm atât de bogata tradiție a României ca țară francofonă, ca țara cu cele mai puternice legături francofone din Europa Centrală și de Est.

Limba, cultura și instituțiile franceze au fost o importantă sursă de inspirație în procesul de formare a statului român modern. Avem, cu atât mai mult, datoria de a păstra și dezvolta tradițiile francofone, atașamentul față de limba franceză și dorința de cunoaștere a culturilor francofone de pe cele cinci continente. Am încredere că tinerii vor continua să își dorească să cunoască, să respecte și să consolideze acest filon al tradiției naționale.

România acționează constant, în plan internațional, la nivel bilateral și în cadrul organizațiilor și forurilor multilaterale și regionale – mai ales în fața unor riscuri și amenințări cu caracter global – pentru un multilateralism eficient și pentru o ordine internațională bazată pe reguli, mai ales pe dreptul internațional și valorile democratice. Un element important al acestui efort este multilingvismul și respectul pentru diversitate.

România, cu o apartenență de 30 de ani la mișcarea francofonă, contribuie activ la obiectivele-cheie ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF): promovarea limbii franceze și a diversității culturale și lingvistice, promovarea păcii, democrației și drepturilor omului, consolidarea solidarității intre statele francofone prin cooperare economică pentru o dezvoltare durabilă și susținerea educației și cercetării.

România este centrul regional al francofoniei în Europa Centrală și de Est, găzduind Birourile Regionale ale OIF și Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) la București, precum și un mare număr de ambasade ale statelor francofone. Peste un milion de elevi români învață limba franceză, iar multe unități de învățământ au programe bilingve. Elevii români se numără anual printre premianții olimpiadelor internaționale de limba franceză. Pentru un român, a învăța limba franceză este o investiție în viitorul propriu și într-o înțelegere aprofundată a valorilor promovate în cadrul Francofoniei.

În cadrul mișcării francofone, România se evidențiază ca singura țară cu un amplu program de burse de cercetare doctorală și post-doctorală dedicat cercetătorilor din statele francofone. Acest program al MAE poartă numele marelui scriitor și om de cultură Eugen Ionescu. M-am întâlnit cu bursieri și foști bursieri ai statului român în cadrul acestui program, care m-au impresionat prin respectul și atașamentul lor față de România. Cu ajutorul Agenției Universitare a Francofoniei și al universităților românești, pe punțile create de francofonie, am reușit să construim noi legături între România și țările de origine ale bursierilor, ca investiție pentru viitor.

Din aceste considerente, după mai mult de 50 de ani de existență, Francofonia a devenit pivotul cooperării și schimburilor de experiență între statele membre, în beneficiul francofonilor din întreaga lume.

Îmi face plăcere ca astăzi, de Ziua Internațională a Francofoniei, să adresez un salut călduros profesorilor de franceză, elevilor și studenților care învață și studiază în această limbă, profesioniștilor care folosesc limba franceză în exercițiul meseriei lor și tuturor celor care iubesc limba franceză, culturile francofone și bogăția în diversitate a spațiului francofon.

Vă invit să continuăm efortul nostru comun de a păstra Francofonia ca ancoră în trecutul nostru ca țară și ca instrument deschizător de noi orizonturi pentru generațiile viitoare.”, transmite ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.