Acasă Life 23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei

23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei

DISTRIBUIȚI

 158912 – 23032021 – Oceanul, clima și vremea” este tema sub care se desfășoară, în 2021, Ziua Mondială a Meteorologiei. Acoperind aproximativ 70% din suprafața Pământului, oceanul este un factor important care influențează vremea și clima. Ne influențează starea de spirit și este inspirație pentru muzică, fotografie, artă.

Când vine vorba de vreme și climă, majoritatea dintre noi ne gândim doar la ceea ce se întâmplă în atmosferă. Dar dacă ignorăm oceanul, ne lipsește o mare parte din imagine.

Acoperind aproximativ 70% din suprafața Pământului, oceanul este un factor important care influențează vremea și clima. De asemenea, joacă un rol central în schimbările climatice. Oceanul este, de asemenea, un factor principal al economiei globale, transportând peste 90% din comerțul mondial și susținând 40% din populația care trăiește la mai puțin de 100 km de coastă.

Recunoscând acest lucru, Serviciile Naționale Meteorologice și Hidrologice și cercetătorii monitorizează în mod regulat oceanul și modul în care acesta se schimbă. Astăzi, impactul crescând al schimbărilor climatice face ca observațiile, cercetările și serviciile oceanelor să fie mai importante ca niciodată.

Aproape 90% din comerțul mondial este transportat pe apă. Se estimează că activitățile economice oceanice vor crește rapid, de la 1,5 la 3 trilioane de dolari până în 2030. Cooperarea și colaborarea internațională sunt esențiale pentru găsirea unor soluții globale de impact în sprijinul durabilității și siguranței oamenilor, a proprietății și a planetei.

Oceanul acționează ca termostat și bandă transportoare a Pământului. Absoarbe și transformă o porțiune semnificativă a radiației solare și emană căldură și vapori de apă în atmosferă.

Fenomene precum El Niño sunt o înbinare între atmosferă și ocean și afectează temperaturile, precipitațiile și tiparele de furtuni din multe părți ale globului. El Niño tinde să aibă un efect de încălzire asupra temperaturilor globale, în timp ce La Niña este opusul.

Cu toate acestea, echilibrul natural ocean / atmosferă este tot mai afectat de activitățile umane.

„Căldura oceanică este la un nivel record din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră, iar acidificarea oceanelor continuă fără întrerupere. Impactul va fi resimțit sute de ani, deoarece oceanul are o memorie lungă ”, a declarat secretarul general al Organizației Mondiale de Meteorologie, prof. Petteri Taalas.

„Gheața se topește, cu repercusiuni profunde pentru restul globului, prin schimbarea modelelor meteo și accelerarea creșterii nivelului mării. În 2020, minimul anual de gheață marină arctică a fost printre cele mai scăzute de până acum, expunând comunitățile polare la inundații”, a spus el.

Ziua Mondială a Meteorologiei

Marcheză activitatea pe care Serviciile Meteorologice şi Hidrologice Naţionale o desfăşoară 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, pentru a supraveghea vremea şi pentru a proteja viaţa şi bunurile.

Pe 23 martie 1950 a intrat în vigoare Convenția ONU care a transformat vechea Organizație Meteorologică Internațională într-o organizație interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizația Meteorologică Mondială (OMM). Un an mai târziu, aceasta a devenit agenție specializată a ONU pentru meteorologie, hidrologie operațională și științe conexe geofizice. Sursa:stiri.tvr.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.