Acasă Politic A fost promulgată legea prin care România împrumută patru miliarde de euro...

A fost promulgată legea prin care România împrumută patru miliarde de euro de la UE în cadrul instrumentului SURE

DISTRIBUIȚI

 158690 – 08032021 – Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 177 / 2020, anunță Administrația Prezidențială.

“Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 177/2020 pentru aprobarea Acordului de împrumut dintre Uniunea Europeană, în calitate de Creditor şi România, în calitate de Împrumutat, în valoare de 4.099.244.587 euro, semnat la București, la 8 octombrie 2020 şi la Bruxelles, la 19 octombrie 2020 (PL-x 661/26.10.2020)”.

Împrumutul de 4,1 miliarde euro, la dobânzi avantajoase, a fost obținut de România de la Uniunea Europeană pentru protejarea cetățenilor și atenuarea consecințelor socioeconomice generate de pandemia de COVID-19, să protejeze angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă, cu scopul de a reduce incidența șomajului și pierderea veniturilor.

Printre măsurile eligibile în cadrul instrumentului SURE, conform evaluării Comisiei Europene sunt șomajul tehnic, programul de muncă flexibilă, alte astfel de scheme destinate unor categorii de liber profeșionisti a căror activitate a fost redusă/întreruptă urmare a pandemiei COVID-19, precum și sporuri și alte măsuri similare acordate personalului medical pentru recunoașterea meritelor acestora.

Acordarea împrumutului se face în baza Regulamentului (UE) 2020/672.

Caracteristicile împrumutului acordat României sunt:

  • perioada de tragere a sumelor împrumutului este de 18 luni de la data intrării în vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv până la sfârșitul lunii martie 2022); împrumutul poate fi disponibilizat în maximum 8 tranșe;
  • valoarea tranșelor și calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru;
  • maturitatea medie a împrumutului este de 15 ani;
  • împrumutul va fi acordat în aceiași termeni financiari în care Comisia s-a împrumutat de pe piață pentru disponibilizarea acestuia, la care se adaugă eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finanțări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.