Acasă Anchete Cinci milioane de jucării contrafăcute confiscate în urma unei operațiuni în care...

Cinci milioane de jucării contrafăcute confiscate în urma unei operațiuni în care au fost implicate 24 de țări

 În România au fost confiscate 1.175 de jucării destinate sugarilor

DISTRIBUIȚI
sursa foto: EUROPOL

158688 – 08032021 – Aproape 5 milioane de jucării contrafăcute în valoare de peste 16 milioane euro au fost confiscate ca urmare a Operațiunii LUDUS organizată de Europol cu ​​sprijin OLAF și EUIPO.

Operațiunea, derulată în perioada 19 octombrie 2020 – 31 ianuarie 2021, a presupus peste 4.700 de percheziții în 24 de țări pentru detectarea transporturilor ilegale și depozitarea jucătorilor contrafăcute, 44.127 teste de laborator și au fost deschise 125 dosare judiciare. Până în prezent, au fost arestate 11 persoane și sunt în curs investigații în mai multe țări pentru destructurarea rețelelor infracționale care pun în pericol siguranța copiilor. Aceasta este prima operațiune organizată vreodată pe o astfel de scară care vizează identificarea și confiscarea de jucători contrafăcute.  Printre țările implicate în ampla operațiune internațională sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Franța, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Regatul Unit și Statele Unite.

Printre cele mai multe confiscate jucării se numără mașinile de jucărie, jocurile de masă și păpușile din emisiunile TV populare printre copii.

Piesele confiscate erau copii aproape identice ale produselor reale și erau extrem de greu de distins. Cu toate acestea, autoritățile atrag atenția că în aproape toate cazurile jucăriile confiscate reprezintă un risc grav pentru sănătatea copiilor. Aceste jucării false nu fuseseră supuse testelor riguroase de siguranță impuse de lege și nu aveau avertismente sau recomandări de folosire pe ambalaj.

Spre exemplu, în Italia au fost confiscate 2.800 de păpuși, iar în Belgia – 8.000 de mașinuțe care reprezintă un pericol de sufocare. De asemenea, peste 5.000 de jucării din plastic au fost confiscate în Spania pentru că conțineau o substanță chimică toxică care ar putea afecta sănătatea copiilor. Alte câteva dispozitive electronice au fost confiscate în diferite țări pentru că depășeau limitele legale de zgomot pentru jucării și pot deteriora permanent auzul unui copil. În România au fost confiscate 1.175 de jucării destinate sugarilor pentru că ambalajele lor nu conțineau informații esențiale privind riscul de rănire a unui copil – eticherea vârstei, instrucțiuni de utilizare și o lista de materiale pe care le conțin.

Autoritățile solicită consumatorilor să reziste tentației ofertelor ieftine care ”arată prea bine pentru a fi adevărat”, mai ales dacă jucăriile sunt vândute de comercianții cu amănuntul necunoscuți, lucru care ar putea fi un semn că sunt false, nesigure sau de calitate slabă.

După procesare și analiză, informațiile colectate în cadrul acestei operațiuni vor fi diseminate autorităților naționale sub forma unor elemente suplimentare pentru combaterea falsificatorilor de jucători din Europa și nu numai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.