Acasă Anchete Interne Instalații radiologice industriale cu uraniu sărăcit, descoperite la demolări, pe platforma fostei...

Instalații radiologice industriale cu uraniu sărăcit, descoperite la demolări, pe platforma fostei fabrici Vulcan

DISTRIBUIȚI

158769 – 13032021 – În cursul zilei de 12 martie a.c., pe platforma fostei fabrici Vulcan, în timpul demolării unei clădiri, au fost descoperite instalații radiologice industriale conținând uraniu sărăcit, aparținând societății Nuclearnomtaj S.A. – entitate autorizată CNCAN în lichidare.

În urma sesizării, o echipă CNCAN s-a deplasat la fața locului, și urmare a constatării degradării protecției fizice a materialelor nucleare depozitate, a solicitat prezența polițiștilor Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Poliției București, pentru investigarea împrejurărilor care au condus la producerea acestui eveniment și protejarea instalațiilor până la  transferarea acestora la un depozit autorizat.

CNCAN anunță că s-a convenit ca operațiunile de evacuare a materialelor nucleare (instalații radiologice cu uraniu sărăcit) să înceapă sâmbătă, 13 martie a.c., pentru a beneficia de condiții optime de încărcare și transport. Pe parcursul nopții, depozitul a fost supravegheat de poliție.

În etapa de evacuare toate instalațiile nucleare au fost scoase din depozit și transferate în siguranță la IFIN-HH. În urma măsurării nivelului de contaminare a zonei, s-a constatat că nu există pericol radiologic pentru populație și mediul înconjurător, mai anunță CNCAN.

Cazul este investigat în continuare de Poliție.

Uraniul sărăcit rezultă ca deșeu din instalațiile de îmbogățire a uraniului natural. În timpul procesului de îmbogățire, izotopii fisionabili ai uraniului se concentrează în produsul util, iar deșeul își pierde cea mai mare parte din radioactivitate. Din acest motiv uraniul sărăcit nu reprezintă un risc potențial pentru public, fiind de 3 milioane de ori mai puțin radioactiv decât radiul folosit în trecut la cadranele ceasurilor de mână și de 10 milioane milioane de ori decât detectoarele de incendiu.

Densitatea foarte mare (19,1 g/cm3) și proprietățile lui fizice îl recomandă pentru unele aplicații militare și civile. Principalele utilizări civile sunt : contragreutăți în aviație, ecrane pentru radiații, containere pentru surse de radioterapie și deșeuri radioactive, containere de transport pentru materiale radioactive. Densitatea foarte mare și faptul că se poate aprinde ușor îl recomandă pentru fabricarea de muniție care poate penetra blindajul tancurilor. Când muniția cu uraniu sărăcit lovește vehicolul blindat se generează aerosoli ce constituie un risc potențial pentru combatanți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.