Acasă Politic Năsui vrea un registru public cu lucrătorii Securității și rudele acestora

Năsui vrea un registru public cu lucrătorii Securității și rudele acestora

DISTRIBUIȚI

 158823 – 17032021 – Deputatul USR PLUS Claudiu Năsui, ministru al Economiei, a depus la Senat un proiect privind crearea registrului lucrătorilor Securităţii şi legăturilor de rudenie ale persoanelor care ocupă demnităţi sau funcţii publice cu aceştia prin completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii. Inițiativa a fost anunțată în plenul Senatului, la dezbaterea moțiunii simple împotriva sa.

”În primul rând, se extinde dreptul cetăţenilor şi al presei la informaţiile privind legăturile inclusiv mijlocite cu fosta Securitate ale persoanelor deţinând anumite funcţii sau demnităţi, prin posibilitatea verificării calităţii rudelor de până la gradul al Ill-lea. Totodată, se instituie un registru public al lucrătorilor Securităţii care să permită identificarea sau căutarea acestora, precum şi transparentizarea legăturilor de rudenie ale acestora până la gradul al Ill-lea cu persoanele care ocupă anumite funcţii sau demnităţi în statul roman”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Social-democrații au susținut în moțiunea depusă la Senat că ministrul Economiei ”are în spate securiști” și că este ”un descendent direct dintr-o încrengătură de relații care își au rădăcinile în fosta Securitate Comunistă!”. – Proiectul poate fi consultat aici.

Senatul României a respins marți, cu 55 voturi pentru si 72 voturi contra, moţiunea simplă intitulată ”O Românie în agonie, cu Năsui la Economie”. Moțiunea a fost inițiată de 41 de senatori PSD, care au solicitat demiterea ”imediată” a ministrului Economiei, Claudiu Năsui.

După ce social-democrații au prezentat textul moțiunii, acuzând că e unealta pe care orice ”forță ostilă” României ar folosi-o pentru a distruge economia, a venit rândul ministrului să se apere.

Năsui a spus că moțiunile depuse împotriva sa și a lui Vlad Voiculescu arată că social-democraților le e frică de cei care fac politică altfel.

Cei de la PNL și USR l-au apărat de asemenea, spunând că moțiunea a fost depusă pentru că Năsui a transparentizat ministerul și a scos la iveală clientea beneficiară din bani publici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.