Acasă Social Administratie Președintele ANFP anunță controale de fond în instituțiile publice

Președintele ANFP anunță controale de fond în instituțiile publice

În atenție, managementul resursei umane

DISTRIBUIȚI

158697 – 08032021 – Corpul de control al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) a constatat că instituțiile și autoritățile publice funcționează de prea multe ori în baza “delegării de atribuții”. Printre neregulile constatate frecvent de Corpul de control al ANFP, există chiar un Top 5 al celor mai frecvente nereguli constatate în instituțiile publice.

Este vorba despre folosirea pozițiilor contractuale în locul celor de funcție publică, în pofida faptului că respectiva activitate presupune exercitarea prerogativelor de putere publică. Alte nereguli vizează stabilirea condițiilor pentru ocuparea funcțiilor publice fără a se baza pe fișa postului pentru funcțiile publice vacante scoase la concurs ori nerespectarea dispozițiilor legale în cazul reorganizării activității (nerespectarea drepturilor funcționarilor publici în cazul eliberării ca urmare a reducerii postului, întocmirea defectuoasă a fișelor de post corespunzătoare funcțiilor publice rezultate în urma reorganizării etc.) și transformarea “delegării de atribuții” (instrument care asigură funcționalitatea temporară a activității anumitor compartimente) într-o modalitate de ocupare pe termen lung a unor funcții publice (în special a unor funcții publice de conducere).

Topul se încheie cu neîndeplinirea condițiilor de ocupare stabilite sau transformarea ocupării exercitării cu caracter temporar într-o modalitate de ocupare pe termen lung și fără întrerupere a funcției publice de conducere vacante.

În urma raportului Corpului de Control, președintele ANFP, Liviu Mălureanu, anunță controale de fond la instituţiile publice pentru verificarea modului de funcționare a managementului resurselor umane.

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) monitorizează şi controlează aplicarea legislaţiei privind funcţia publică și funcționarii publici. În îndeplinirea acestei atribuţii principale, Agenţia desfăşoară controale tematice şi de fond în cadrul instituţiilor şi autorităţilor publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.