Acasă Externe Agenda Europeana Sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS)

Sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS)

Președinția Consiliului și Parlamentul European ajung la un acord provizoriu privind normele pentru accesarea bazelor de date relevante

DISTRIBUIȚI

 158853 – 19032021 – Reprezentanții președinției Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la normele referitoare la conectarea sistemului central al ETIAS la bazele de date relevante ale UE. Textele aprobate vor fi apoi transmise organismelor relevante ale Consiliului și Parlamentului pentru obținerea aprobării politice și, ulterior, pentru a fi adoptate formal.

Adoptarea acestor norme va fi ultima etapă legislativă necesară pentru instituirea ETIAS, despre care se preconizează că va deveni operațional până în 2022.

Introducerea ETIAS are drept scop îmbunătățirea securității interne și prevenirea imigrației ilegale, protejarea sănătății publice și reducerea întârzierilor la frontieră prin identificarea persoanelor care ar putea reprezenta un risc în unul dintre aceste domenii, înainte ca acestea să ajungă la frontierele externe. ETIAS este, de asemenea, un element de bază pentru interoperabilitatea între bazele de date JAI, obiectiv politic important al UE în acest domeniu, prevăzut a fi operațional până la sfârșitul anului 2023.

Normele aprobate provizoriu vor permite sistemului central al ETIAS să efectueze verificări în Sistemul de informații Schengen (SIS), Sistemul de informații privind vizele (VIS), Sistemul de intrare/ieșire (EES), Eurodac și baza de date privind cazierele judiciare ale resortisanților țărilor terțe (ECRIS-TCN), precum și verificări ale datelor deținute de Europol și Interpol.

Normele permit conectarea sistemului central al ETIAS la aceste baze de date și menționează datele care urmează să fie accesate în scopul ETIAS, precum și condițiile și drepturile de acces pentru unitatea centrală a ETIAS și pentru unitățile naționale ale ETIAS. Accesul la datele relevante din aceste sisteme va permite autorităților să evalueze riscurile în materie de securitate sau de imigrație ale solicitanților și să decidă dacă eliberează sau refuză o autorizație de călătorie.

ETIAS este noul sistem de informații și de autorizare privind călătoriile al UE. Acesta se va aplica resortisanților țărilor terțe exonerați de obligația de a deține viză, care vor trebui să obțină o autorizație de călătorie înainte de călătoria lor, prin intermediul unei cereri online.

Informațiile prezentate în fiecare cerere vor fi prelucrate în mod automat în raport cu alte baze de date relevante ale UE și ale Interpolului pentru a stabili dacă există motive pentru a refuza autorizația de călătorie. Dacă nu sunt identificate rezultate pozitive sau elemente care necesită o analiză suplimentară, autorizația de călătorie va fi eliberată în mod automat și rapid. Se estimează că acesta va fi cazul pentru majoritatea cererilor. În cazul în care există un rezultat pozitiv sau un element care necesită analiză, cererea va fi prelucrată manual de către autoritățile competente.

Autorizația de călătorie este valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la sfârșitul perioadei de valabilitate a documentului de călătorie înregistrat în timpul introducerii cererii, oricare dintre acestea survine mai întâi. Pentru fiecare cerere, solicitantul va fi obligat să plătească o taxă aferentă autorizației de călătorie în valoare de 7 euro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.