Acasă Social Un consilier al directorului Metrorex câștigă 9.500 de lei în mână, dublu...

Un consilier al directorului Metrorex câștigă 9.500 de lei în mână, dublu față de un consilier de ministru

DISTRIBUIȚI

 158655 – 05032021 – Salariile de la Metrorex nu pot rămâne la nivelul actual decât dacă regia care administrează metroul bucureștean își reduce numărul de angajați. Este concluzia la care au ajuns inspectorii Corpului de Control al Ministrului Transporturilor. În plus, raportul Corpului de Control spune că sporul ”de tunel”, în cuantum de 20-40%, este aplicat abuziv. El este primit de toți cei circa 5.500 de angajați ai Metrorex, chiar dacă lucrează în birou, sunt economiști, traducători sau consilieri ai unor directori, și poate nu au coborât niciodată în subteran.

Ministrul Cătălin Drulă spune că se va adresa Curții de Conturi pentru a determina valoarea prejudiciului creat și persoanele responsabile.

”Organigrama e aglomerată. Avem casieri, dar totuși avem automate, avem mecanic și sistem mecanic și sunt convins că sunt alte locuri unde e posibil, dacă ne uităm la consilieri, profile de psihologi, traducători. Organigrama pare foarte împănate cu poziții foarte bine plătite față de piață. Doar un exemplu, consilierii directorului Metrorex câștigă dublu față de cât câștigă consilierii de ministru. Da, asta e situația. 9.500 de lei în mână”, a spus ministrul Transporturilor, la Digi24.

”Este în legea bugetului de stat: o companie care a avut pierderi mari anul trecut nu poate avea cheltuieli cu personalul decât cât avea la începutul anului 2020. Ca urmare a aşa-zisei negocieri a Contractului Colectiv de Muncă, în condiţii de pandemie, s-au crescut salariile cu 18 la sută. S-au dublat salariile în 5 ani, sporul de metrou, care ar fi trebuit primit de către cei care cu adevărat lucrează în condiţii mai grele, este primit nediscriminatoriu. Şi cei care stau în birouri primesc spor de condiţii dificile”.

Ministrul spune însă că nu dorește să facă disponibilizări la Metrorex. ”Sper să nu se ajungă acolo, nu îmi doresc ca asta să fie soluţia. Nu era nevoie de negocierea Contractului colectiv de muncă. Avem o lege, Legea 55, care spune că toate contractele colective de muncă se prelungesc automat pe perioada stării de alertă şi încă 90 de zile. Suntem încă în stare de alertă”, a spus el.

Se scumpește sau nu călătoria cu metroul?

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, spune că ”este o opțiune” scumpirea călătoriilor cu metroul, în condițiile în care prețul cartelelor nu a crescut în ultimii 5 ani, dar inflația e mai mare. Pe de altă parte, o astfel de decizie ar spori mai mult reticența bucureștenilor față de transportul în comun, mai ales pe durata pandemiei, spune ministrul. ”Este o opțiune. Nu am avut această discuție. Aștept să se instaleze noua conducere. Dar de 5-6 ani nu a mai crescut tariful. Pe partea de venituri – se poate umbla și acolo, dacă facem comparație cu alte capitale din zonă”, a spus Drulă la Digi24. Ministrul spune că acest lucru ar putea ajuta bugetul companiei, dar nu va umple găurile. ”La o creștere de 20% pe zona tarifară, în medie, că nu trebuie să crească la fel titlul de două călătorii cu abonamentul, se pot aduce undeva la 50 de milioane de lei în plus pe an, ceea ce ajută pe partea de venituri”, a spus Drulă.

Ministrul nu crede însă că metroul s-ar putea susține financiar doar din vânzarea de titluri de călătorie. ”În 2016 se susținea 60%, ceea ce e într-o zonă sănătoasă, 70% ar fi fost și mai bine, și acum s-a prăbușit la 30%, ceea ce e nesustenabil”, a precizat Drulă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.