Acasă Life 6 aprilie, Ziua Internaţională a Sportului pentru Dezvoltare şi Pace

6 aprilie, Ziua Internaţională a Sportului pentru Dezvoltare şi Pace

#SportDay #OnlyTogether

DISTRIBUIȚI

 159100 – 06042021La 6 aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua Internaţională a Sportului pentru Dezvoltare şi Pace, prin care care este subliniat rolul pe care sportul îl joacă în comunități, în viața indivizilor. Sportul ne face mai rezistenți și ne ajută să ne recuperăm după perioada de pandemie. Sportul poate trece granițele, poate sfida stereotipurile, îmbunătăți sănătatea noastră fizică și emoțională și poate da speranță. Vom putea reveni la viața normală numai dacă ne vom recupera și vom pune capăt pandemiei. Munca în echipă este esențială. Deci, să punem umărul împreună, asigurându-ne că toată lumea este protejată de COVID-19. #OnlyTogether vom juca din nou.

Sportul are puterea de a schimba lumea; este un drept fundamental, un instrument puternic pentru consolidarea legăturilor sociale și promovarea dezvoltării durabile și a păcii, precum și a solidarității și respectului. Prin abilitățile noastre individuale unice și putere colectivă, putem să ne reunim și să împărtășim modalități creative pentru sănătate și bunăstare prin sport și activitate fizică – chiar și din propriile case.

Este un moment bun pentru recunoașterea rolului pe care sportul și activitatea fizică îl joacă în comunități și în viețile oamenilor din întreaga lume.

Pandemia COVID-19 a făcut dificilă desfășurarea competițiilor, a antrenamentelor, a petrecerii timpului împreună cu prietenii. A afectat indivizii, societățile, organizațiile și economiile. Măsurile adoptate pentru a învinge pandemia au atins fiecare aspect al vieții noastre, inclusiv sportul. Însă sportul în sine are un rol important în consolidarea rezistenței și în recuperarea după pandemie.

Sportul ne poate ajuta să ne revenim după pandemie într-o lume mai rezistentă și echitabilă.

Sportul poate ajuta la promovarea corectitudinii, teambuilding-ului, egalității, incluziunii și perseverenței.

Sportul și activitatea fizică ne pot ajuta, de asemenea, să trecem prin perioade de criză, cum ar fi COVID19, prin reducerea anxietăților și îmbunătățirea sănătății fizice și mentale.

Sportul de performanță oferă, de asemenea, locuri de muncă și venituri multor oameni din întreaga lume și un sector integrant pentru succesul economic al multor comunități și regiuni.

Sportul poate trece granițele și sfida stereotipurile și poate aduce speranță, iar noi vom putea reveni la o viață normală numai dacă ne vom recupera și vom contribui la încetarea pandemiei.

Acum, mai mult ca oricând, trebuie să acționăm ca o echipă pentru a învinge pandemia, pentru a echilibra condițiile de distribuție echitabile și egale a vaccinurilor și pentru a ne sprijini reciproc să ne recuperăm.

Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia 67/296, a declarat la 23 august 2013, ziua de 6 aprilie drept Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace, ceea ce a reprezentat recunoaşterea influenţei pozitive pe care sportul o poate avea asupra progresului drepturilor omului şi asupra dezvoltării sociale şi economice, potrivit www.un.org.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), în calitatea sa de Observator Permanent al ONU, a susţinut această iniţiativă întrucât Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace evidenţiază rolul şi contribuţia organizaţiilor sportive în programele de schimbare socială şi dezvoltare umană. Mai exact, este o oportunitate pentru CIO să sublinieze modul în care atleţii şi Mişcarea Olimpică utilizează sportul pentru a promova pacea, reconcilierea şi dezvoltarea, şi subliniază puterea Jocurilor Olimpice de a promova toleranţa şi solidaritatea între participanţi, iubitori ai sportului şi oameni din întreaga lume.

Această zi reprezintă o completare a Zilei Olimpice sărbătorită pe 23 iunie, care celebrează valorile olimpice de prietenie, excelenţă şi respect prin sport. Ziua Olimpică a fost instituită în 1948 pentru a marca noua şi moderna mişcare olimpică.sursa:stiri.tvr.ro

În cadrul Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă rolul sportului în ceea ce priveşte progresul social este recunoscut în continuare: ”Sportul este, de asemenea, un factor important de dezvoltare durabilă. Recunoaştem contribuţia din ce în ce mai mare a sportului la realizarea dezvoltării şi a păcii, în promovarea toleranţei şi respectului, la contribuţiile pe care le aduce la procesul de împuternicire a femeilor şi tinerilor, indivizilor şi comunităţilor, precum şi faţă de obiectivele privind sănătatea, educaţia şi incluziunea socială”.

Sportul a jucat un important rol istoric în toate societăţile şi a îmbrăcat fie forma unei competiţii sportive, a unei activităţi fizice sau a unui joc. Pentru sistemul ONU, inclusiv pentru UNESCO, sportul şi jocul sunt drepturi ale omului care trebuie respectate şi aplicate la nivel mondial. De asemenea, sportul este o activitate fizică din ce în ce mai recunoscută şi este folosită ca un instrument cu costuri reduse şi cu un impact ridicat în eforturile de dezvoltare umanitară şi de consolidare a păcii, nu numai de sistemul ONU, ci şi de organizaţiile neguvernamentale, guverne, federaţiile sportive, forţele armate şi mass-media.

Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace a fost sărbătorită începând cu anul 2014 şi în România.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.