Acasă Politic AEP: Raportul final al OSCE/ODIHR de evaluare a alegerilor parlamentare din anul...

AEP: Raportul final al OSCE/ODIHR de evaluare a alegerilor parlamentare din anul 2020

DISTRIBUIȚI

159377 – 27042021  – Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) salută publicarea Raportului final al Misiunii Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE (OSCE/ODIHR), rezultat în urma Misiunii speciale de evaluare a alegerilor parlamentare din data de 6 decembrie 2020.

Raportul relevă faptul că alegerile parlamentare din data de 6 decembrie 2020 au fost organizate profesionist, în ciuda provocărilor generate de pandemia de COVID-19, iar libertățile fundamentale au fost respectate. Documentul arată, totodată, că în secțiile de votare vizitate de către membrii Misiunii, procedurile au fost respectate, iar votarea s-a desfășurat, în general, într-o manieră calmă și ordonată.

Raportul specificӑ, de asemenea, cӑ administrația electorală a respectat termenele legale și a gestionat eficient aspectele tehnice ale alegerilor și a subliniat transparența și celeritatea de care a dat dovadӑ pe tot parcursul organizӑrii alegerilor parlamentare.

Un alt element consemnat de către membrii Misiunii face referire la desfășurarea, într-o manieră competentӑ, a campaniei de informare a alegătorilor, context în care au fost elaborate și diseminate, în special în mediul online, mai multe tipuri de materiale care au vizat audiențe diferite și care au ilustrat procedurile de vot. Totodată, raportul remarcă și elaborarea materialelor de informare în limba maghiară, iar spoturile de informare a alegătorilor realizate de AEP au fost difuzate constant ȋn mass-media.

În ceea ce privește votul prin corespondență, a fost evidențiată promptitudinea AEP în transmiterea notificărilor către alegătorii ale căror plicuri nu au ajuns la timp, astfel încât aceștia să se îndrepte spre o secție de votare pentru a-și exercita dreptul la vot.

În mod pozitiv, Raportul subliniazӑ cӑ administrația electoralӑ a oferit alegătorilor posibilitatea de a solicita o urnă mobilă, motivat, până la data de 4 decembrie, fie personal, fie electronic. Astfel, deciziile au simplificat cerințele și au îmbunătățit accesul alegătorilor la această procedură.

Misiunea OSCE/ODIHR și-a exprimat încrederea în acuratețea Registrului Electoral gestionat de AEP, aspect remarcat ȋn Raportul de evaluare a alegerilor parlamentare din anul 2020.

Raportul relevӑ ȋn continuare faptul cӑ accesul la informații și dreptul de a observa procesul electoral au fost respectate ȋntocmai, AEP acreditând 40 de organizații ale societății civile, 3 organizații internaționale și 9 misiuni diplomatice la alegerile parlamentare din anul 2020.

Mulțumim OSCE/ODIHR pentru reflectarea obiectivă a modului de desfășurare a alegerilor parlamentare din anul 2020, acestea având loc într-un context complicat, ale cărui provocări au putut fi depășite prin eforturile comune ale Autorității Electorale Permanente și ale celorlalte instituții implicate în organizarea alegerilor, precum Serviciul de Telecomunicații Speciale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Institutul Național de Statistică și instituțiile prefectului.

Ne manifestăm încrederea în sprijinul Parlamentului și al partenerilor noștri pentru preluarea și transpunerea recomandărilor OSCE/ODIHR, astfel încât, împreună, să continuăm consolidarea rezilienței și integrității sistemului electoral românesc.

Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, reiterează mulțumiri Misiunii OSCE/ODIHR, tuturor instituțiilor, societӑții civile și persoanelor implicate în organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare, pentru eficiența, profesionalismul și adaptabilitatea manifestate într-un context atipic și complex.

Raportul final al OSCE/ODIHR de evaluare a alegerilor parlamentare din anul 2020 poate fi consultat, accesând următorul link: https://www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2021/04/Raport-final-OSCE-ODIHR-alegeri-parlamentare-2020.pdf

Totodatӑ,  Raportul final al OSCE/ODIHR de evaluare a alegerilor prezidențiale din anul 2019 se poate vizualiza accesând urmӑtorul link: https://www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2021/04/Raport-OSCE-ODIHR-alegeri-prezidentiale-2019-RO.pdf

Reamintim, de  asemenea, că AEP a organizat, în data de 17 martie 2021, prezentarea publică a Raportului privind organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020. Evenimentul poate fi vizionat accesând linkul următor https://bit.ly/38OR8Yk

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.