Acasă Politic Bogdan Aurescu a deschis reuniunea Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor

Bogdan Aurescu a deschis reuniunea Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor

DISTRIBUIȚI

 159291 – 21042021 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a deschis marți, 20 aprilie 2021, în exercitarea Președinției române a Comunității Democrațiilor (CoD), cea de-a 33-a reuniune a Consiliului Guvernator al CoD, desfășurată în perioada 20-21 aprilie 2021, în sistem de videoconferință. În deschiderea reuniunii au mai luat cuvântul secretarul general al CoD Thomas Garrett și, ca vorbitor special, secretarul parlamentar al ministrului afacerilor externe canadian, Robert Oliphant.

În discursul său, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat importanța pe care România o acordă mandatului de Președinție a Comunității, precum și necesitatea dinamizării și eficientizării eforturilor comunității internaționale pentru consolidarea sistemelor democratice. Astfel, acestea sunt singurele în măsură să ofere prosperitate, siguranță și bunăstare pentru toți cetățenii, în baza dreptului internațional, a statului de drept și a ordinii globale bazate pe norme. Șeful diplomației române a evocat, în acest context, relevanța și importanța Principiilor Declarației de la Varșovia, documentul fondator al CoD, precum și a cadrului oferit de Declarația de la București, adoptată la Conferința de aniversare a 20 de ani de la înființarea CoD, găzduită de ministrul de externe Bogdan Aurescu în iunie 2020. Declarația de la București evidențiază, în acest sens, că sistemele democratice, prin respectul pentru drepturile omului, capacitățile instituționale, transparență și încredere, oferă și cel mai bun cadru pentru depășirea situațiilor de criză, inclusiv cea generată de pandemie.

În contextul unor evoluții recente la nivel internațional și regional, a evidențiat importanța cooperării multilaterale pentru consolidarea principiilor și valorilor democratice, inclusiv prin sancționarea fermă și promptă a derapajelor. ”Trebuie să reacționăm la politicile nedemocratice ale regimurilor abuzive, inclusiv ale celor care se consideră parte din Europa. Nu poate exista impunitate pentru încălcări grave ale valorilor democratice, drepturilor omului și libertăților fundamentale. Nicio încercare de destabilizare la adresa partenerilor sau vecinilor noștri nu trebuie să treacă nepedepsită și trebuie să facem uz de instrumentarul nostru democratic – o abordare strategică axată pe valori fundamentale, precum și încurajarea implicării societății civile”, a declarat ministrul Aurescu.

Ministrul Bogdan Aurescu a precizat că un factor esențial pentru combaterea amenințărilor la adresa sistemelor democratice este asigurarea unui cadru în care toți membrii societății pot prospera. Amintind că promovarea rolului femeilor în viața publică și în consolidarea democrației și creșterii economice este o prioritate a Președinției române la conducerea CoD, a accentuat că asigurarea egalității de gen contribuie în mod esențial la formarea unei societăți echitabile, reprezentative, funcționale și reziliente. Ministrul român a făcut referire la promovarea, la nivel național, a egalității de șanse și de tratament, atât prin lege, cât și în practică. A exemplificat prin modelul de succes al diplomației române, care înregistrează un echilibru de gen foarte bun, inclusiv în reprezentarea în funcții de conducere, atât în Centrala MAE, cât și în Serviciul Exterior.

Șeful diplomației române a reiterat angajamentul deplin al României pentru promovarea egalității de gen, inclusiv prin determinarea de a respecta și a contribui la implementarea prevederilor instrumentelor internaționale în acest domeniu. De asemenea, a propus Consiliului Guvernator includerea unei componente privind egalitate de gen pe agenda următorului Forum pentru Tineret al CoD.

În context, ministrul afacerilor externe a salutat adoptarea, astăzi, a Declarației Consiliului Guvernator pe tema rolului femeilor în cadrul guvernanței democratice și dezvoltării durabile, subliniind importanța acesteia pentru consolidarea acțiunilor CoD în domeniu, precum și pentru catalizarea eforturilor internaționale pe acest subiect.

În încheiere, ministrul afacerilor externe a făcut referire la cea de-a zecea reuniune ministerială a CoD, care urmează să se desfășoare în marja segmentului la nivel înalt a celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, în luna septembrie 2021, și a reconfirmat angajamentul României de a continua, în calitatea sa de Președinție a CoD, promovarea obiectivelor, valorilor și principiilor Comunității Democrațiilor.

România găzduiește în perioada 20-21 aprilie, în format VTC, cea de-a 33-a reuniune a Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor (CoD). Prezenta reuniune este cea de a treia sub Președinția României.

România asigură Președinția Comunității Democrațiilor în perioada septembrie 2019 – septembrie 2021, având ca principale obiective, inter alia, promovarea democrației pe plan global, ca unic sistem care garantează prosperitatea și dezvoltarea durabilă, facilitarea implicării tinerilor în procesele democratice, precum și relația dintre procesele democratice și tehnologia informației.

Comunitatea Democrațiilor, înființată în anul 2000, la inițiativa SUA, prin semnarea de către 106 state a Declarației de la Varșovia, este cea mai amplă platformă de dezbatere și schimb de experiență pe tema democrației la nivel global. Consiliul Guvernator, care se compune din 31 de state, inclusiv România (din 2011), este principalul organ decizional al Comunității Democrațiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.