Acasă Externe În Republica Moldova pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate, a decis Curtea...

În Republica Moldova pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate, a decis Curtea Constituțională de la Chișinău

DISTRIBUIȚI

 159235 – 16042021 – Curtea Constituţională de la Chișinău a constatat circumstanţele ce justifică dizolvarea Parlamentului. Un aviz în acest sens a fost aprobat joi de judecătorii Înaltei Curţi, potrivit TVR Moldova.

Sesizarea privind constatarea circumstanţelor de dizolvare a Parlamentului a fost depusă de preşedintele Republicii Moldova.

Maia Sandu va semna decretul de dizolvare a Parlamentului şi va anunța data alegerilor parlamentare anticipate.

Pe 29 martie, președinta Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului. Aceasta a invocat articolul 85 din Constituție, potrivit căruia șeful statului poate dizolva Parlamentul în contextul expirării termenului de 45 de zile de la prima solicitare și respingerea a două solicitări de învestitură a guvernului.

Criza Politică în Republica Moldova a început la sfârșitul anului 2020, atunci când Guvernul condus de Ion Chicu a plecat în demisie după ce pro-rusul Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale.

Alegerile parlamentare anticipate pot fi organizate în Republica Moldova peste cel puţin 60 de zile de la dizolvarea Parlamentului, dar nu mai târziu de trei luni de la data dizolvării Parlamentului. Dar, pe durata stării de urgenţă nu pot avea loc alegeri parlamentare. Iar Republica Moldova este în stare de urgenţă până pe 30 mai, în contextul pandemiei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.