Acasă Politic Liberalii, nemulțumiți de atitudinea ministrului Stelian Ion

Liberalii, nemulțumiți de atitudinea ministrului Stelian Ion

DISTRIBUIȚI

159104 – 06042021 – Liderii PNL și-au exprimat nemulțumirea marți, în ședința Biroului Executiv (BEX), față de faptul că ministrul USR PLUS al Justiției, Stelian Ion, a elaborat și pus în dezbatere publică pachetul de modificări la legile justiției fără a consulta nici guvernul, nici coaliția, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la ședință. Potrivit acestora, liderul PNL, Ludovic Orban, a anunțat că va solicita în ședința coaliției constituirea unui grup de lucru din care să facă parte membri din toate partidele aflate la guvernare, dar și reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, pentru a rediscuta propunerile ministrului Justiției.

”Stelian Ion a elaborat proiectele, nu le-a prezentat în Guvern, nu le-a prezentat în coaliție, nu a făcut o minimă consultare nici cu președintele Iohannis. A trimis proiectele direct la CSM. A susținut că a sesizat Comisia de la Veneția, dar de fapt nu a sesizat-o. Totul fără să avem vreo consultare sau discuție. Referendumul a stabilit că nu se pot da OUG pe justiție, astfel încât toate modificările se fac prin proiectele de lege. Nu poate să fie proiectul de lege al lui Stelian Ion, proiectele sunt ale Guvernului, ale coaliției”, a spus Ludovic Orban în BEX, potrivit surselor G4Media.ro.

În discuție a intervenit și președinta Comisiei juridice a Senatului, Iulia Scântei, care l-a acuzat pe Stelian Ion că în proiectele elaborate de acesta ”sunt soluții legislative cu impact negativ”.

”Confirm faptul că proiectele pentru modificarea legilor justiției conțin modificări substanțiale față de proiectele lăsate la Ministerul Justiției de ministrul Predoiu. Sunt soluții legislative cu impact negativ. Toată lumea crede că a fost solicitat deja avizul Comisiei de la Veneția, dar nu e așa. Pentru pachetul care încă nu a fost adoptat în Guvern, solicitarea de aviz trebuie făcută și semnată de prim-ministru, în numele Guvernului”, a precizat Scântei.

Sursele citate au mai precizat că o plângere la adresa lui Stelian Ion a avut și ministra Muncii, Raluca Turcan, le-a spus membrilor BEX că proiectul său privind noua lege a salarizării a fost avizat negativ de Ministerul Justiției.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat însă de vineri că proiectul privind modificarea legilor justiţiei pe care ministrul Stelian Ion l-a trimis către CSM nu a fost discutat în coaliţia de guvernare şi nici nu a fost supus unor dezbateri publice ample.

”Obiectivul fundamental al PNL, atât în perioada în care am fost în opoziţie, cât şi, mai ales acum, că suntem la putere, a fost acela de a asigura independenţa justiţiei, de a asigura un cadru legislativ la nivelul reglementărilor şi standardelor europene care să asigure liberul acces al cetăţeanului la justiţie, să asigure independenţa justiţiei şi care să permită sistemului de justiţie să facă dreptate cetăţeanului. Proiectele de modificare ale legilor justiţiei vor trebui să facă obiectul unor ample dezbateri în societate. Proiectul care a fost trimis de ministrul Justiţiei către CSM nu este un proiect care să fi fost discutat în coaliţie şi care să fie supus unei dezbateri publice ample, aşa cum de altfel solicita şi Comisia de la Veneţia atât în privinţa legilor justiţiei cât şi în privinţa codurilor penal şi de procedură penală. Acestea trebuie să se adopte printr-o amplă dezbatere în societate şi să reprezinte cu adevărat modificări ale legii care să pună bazele unui sistem de justiţie modern, la standarde europene”, a spus Orban, după o vizită la sediul Monitorului Oficial.

El a adăugat că proiectul de modificare a legilor justiţiei va fi supus dezbaterii în coaliţie, în societate, în organizaţiile profesionale din domeniu.

Întrebat dacă la nivelul coaliţiei există o problemă de comunicare cu ministrul Justiţiei, Orban a spus: „Nu. Am vrut să transmit un mesaj pozitiv – că PNL este profund preocupat de reforma justiţiei. Am făcut paşi concreţi respingând definitiv proiectele de modificare iniţiate de PSD-ul condus de Dragnea, de asemenea am trecut de Camera Deputaţilor legea de desfiinţare a Secţiei speciale şi avem ca prioritate să asigurăm un cadru legislativ modern care să permită cu adevărat funcţionarea în cele mai bune condiţii ale sistemului de justiţie şi vom fi implicaţi direct în procesul de dezbatere şi de îmbunătăţire şi considerăm că e necesară o largă consultare a societăţii, astfel încât rezultatul să fie nişte legi bune. (…) De regulă, aşa e firesc, să existe o consultare mai întâi în coaliţie pentru fiecare proiect important şi mai ales o decizie comună a coaliţiei. Dacă nu există o decizie comună, nu se poate construi o majoritate parlamentară care să permită adoptarea acestor legi”, a afirmat Orban.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a explicat că modificările propuse la legile Justiției vizează reducerea influenței politicului în numirea procurorilor-șefi ai celor mai importante parchete, întărirea procurorilor și judecătorilor, iar puterea să nu mai fie concentrată în mâinile unui singur om, dând exemplul Inspecției Judiciare.

Stelian Ion a mai declarat că prin schimbările aduse cadrului legislativ se urmărește și eliminarea evaluărilor abuzive dând exemplul fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, care a fost revocată de Klaus Iohannis la cererea fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, dar apoi a câștigat procesul împotriva statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Ministrul Justiției a mai transmis că va începe procedura de numire a procurorului șef DIICOT pentru că instituția are o conducere interimară și că nu ia în calcul ”în niciun caz” schimbarea actualului șef al DNA, Crin Bologa.

Ion a mai spus că viitorii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii vor fi numiți de toți procurorii și judecătorii din țară pentru o mai bună reprezentativitate a instituției iar dacă aceștia vor intra ”pe contrasens” cu colegii lor vor fi revocați tot de corpul magistraților.

Sunt modificări importante a legilor Justiției. Procedura de numire a procurorilor de rang înalt a suscitat mult interes în ultima vreme. GRECO, Comisia Europeană au sesizat și ele nereguli.

Este vorba de scăderea rolului politic în procesul de numire. Este important ca procurorul general, șeful DNA și DIICOT să se bucure de mare credibilitate.

Dacă propunerea Ministrului Justiției primește aviz negativ de la secția de procurori a CSM atunci procedura se oprește și se reia cu o altă persoană.

Pe de altă parte, vrem să înlăturăm ”ievaluările” abuzive făcute în ultima vreme. Trei ani este puțin pentru ca un procuror să își exercite mandatul, să facă schimbări.

Nu, în niciun caz (dacă are în plan să schimbe șeful DNA, n.red.). La DIICOT va trebui să declanșez proceura pentru că este un interimat. Inspecția Judiciară este o instituție cheie în sistemul judiciar.

Inspecția Judiciară poate fi comparată cu sistemul imunitar al Justiției. O Inspecția Judiciară puternică și corectă poate curăța sistemul judiciar de elementele care nu sunt conforme cu legea.

În ultimii ani toată puterea din IJ a fost pusă în mâinile unui singur om iar lucrul acesta este de principiu greșit. Inspectorul șef nu trebuie să dețină puterea absolută.

Toate lucrurile astea vor fi corectate astfel încât puterea să fie împărțită în mod echilibrat. Rolul politicului a fost, din păcate, foarte important.

Membrii CSM vor fi aleși de toți procurorii și judecătorii din țară, ca să aibă o mai mare reprezentativitate. Dacă membri CSM vor fi pe contrasens și în contradicție cu procurorii și judecătorii, atunci ei vor fi revocați tot de aceștia. – G4media.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.