Acasă Life Păcală erou sau anti-erou autohton?

Păcală erou sau anti-erou autohton?

DISTRIBUIȚI
sursa foto: matricea.ro
 159052 – 01042021 – Astăzi este 1 aprilie, „Ziua păcălelilor”, iar eroul zilei este Păcală, un personaj autentic românesc, erou de snoave, cunoscut pentru umorul și istețimea sa, îmbrăcate într-o „haină” de naivitate. Acesta întruchipează omul simplu care rezolvă cu șiretenie, îndrăzneală și haz relația cu mai marii satului (boierul, popa, judecătorul). Prostiei, răutății, zgârceniei sau lăcomiei acestora, Păcală le răspunde pe măsură, într-o „notă” comică.
În folclor, poznele lui Păcală sunt reunite într-un ciclu de snoave, care stă la baza prelucrărilor ulterioare ale autorului de basme, profesorul și traducătorul Petre Dulfu care a publicat volumul „Isprăvile lui Păcală. Epopee populară în 24 de cânturi, cu ilustrațiuni de Jiquidi și Hlavsa”. (1894)
Păcală și Tândală au fost surse de inspirație și pentru Ion Creangă („Păcală”), Constantin Negruzzi („Păcală și Tândală”), Ioan Slavici („Păcală în satul lui”, „Boierul și Păcală”).
În cartea ”Românii, între Păcală și Miorița”, profesorul Vasile Constantin Boghian îl plasează pe Păcală, prin comportamentul său absurd, drept unul dintre polii emblematici ai identității noastre, iar proastele obiceiuri și valori ale lui Păcală reprezintă, de fapt, compromisul şi natura “tranzacţională” a românului.
În literatura universală, personaje similare, care și-au câștigat notorietatea de mari „păcălitori”, sunt Pinocchio („Aventurile lui Pinocchio” – „Le aventure di Pinocchio, storia di un burattino” de Carlo Collodi (1881), 140 de ani de la publicare) sau baronul de Münchausen („Aventurile baronului Münchausen”  -„The Adventures of baron Münchausen” de Rudolf Erich Raspe (1791), 230 de ani de la publicare)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.