Acasă Externe Republica Moldova a intrat în stare de urgență

Republica Moldova a intrat în stare de urgență

DISTRIBUIȚI

 159044 – 01042021 – Deputaţii moldoveni au votat pentru instituirea stării de urgenţă în Republica Moldova, de la 1 aprile, cu votul majorităţii parlamentare. Decizia a fost luată cu votul a 52 de deputaţi, întruniţi ieri în cadrul şedinţei Parlamentului, potrivit TVR Moldova.

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a prezentat, în Parlamentul moldovean, situaţia epidemiologică, cu propunerea instituirii stării de urgenţă.

Deputatul Igor Grosu a declarat că premierul vine cu un ”cec în alb”, întrucât nici el și nici proiectul Parlamentului nu vin cu propuneri exacte ce ţin acţiunile ce urmează a fi implementate în perioada stării de urgenţă. Ministrul Justiţiei a declarat că secretarul general al Guvernului a contactat toate ministerele, pentru ca acestea să vină cu propuneri, care vor fi făcute până mâine. De partea cealaltă, Igor Grosu declară că aceste propuneri trebuiau prezentate în Parlament, pentru ca deputaţii să ştie pentru ce anume votează.

”Veniţi nici măcar cu 5 propuneri concrete pe partea pandemică şi măcar 5 propuneri pe partea economică. Să veniţi şi să spuneţi vreau să fac asta şi cadrul legal nu îmi permite”. Noi constatăm că cereţi nişte drepturi care nu e clar pentru ce vă trebuie şi ce vreţi să faceţi cu ele. Mie mi se pare un funcţionar responsabil este să aibă un plan, să ştie concret ce vrea să facă, nu să vorbească în abstract de nişte potenţiale decizii, care nu e clar ce o să prevadă”, spune deputatul Dan Perciun.

De asemenea, deputatul Pavel Filip a declarat că din cele 12 măsuri incluse în proiectul Parlamentului cu privire la instituirea stării de urgenţă, doar două măsuri nu pot fi luate în prezent de CNESP, restul fiind posibile de a fi implementate în situaţia actuală.

De cealaltă parte, premierul interimar spune că se cer nişte pârghii acordate unui guvern în demisie, ca să poată gestiona eficient pandemia, inclusiv de a redirecţiona banii. ”Plan nu poate fi pentru că se solicită atribuţii şi pârghii. Care plan? Puteţi şti cum se va comporta virusul? Mari planificatori v-aţi găsiti aici”, a răspuns socialistul Corneliu Furculiţă celor care cer Guvernului un plan de acţiuni, deputatul subliniind că PSRM va vota instituirea stării de urgenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.