Acasă Politic România va continua să susțină acțiunile de dezvoltare în domeniul educației

România va continua să susțină acțiunile de dezvoltare în domeniul educației

DISTRIBUIȚI

 159188 – 13042021 – Reprezentantul MAE la Forumul ECOSOC 2021 privind Finanțarea pentru Dezvoltare anunță continuarea susținerii de către România a acțiunilor de dezvoltare în domeniul educației ca instrument esențial pentru stabilitatea și prosperitatea statelor partenere

Secretarul de Stat pentru relații interinstituționale, Daniela Gîtman, a participat la cea de-a șasea ediție a Forumului 2021 privind Finanțarea pentru Dezvoltare, desfășurată în format hibrid, în perioada 12 – 15 aprilie 2021, sub coordonarea președintelui Consiliului Economic și Social (ECOSOC) al ONU.

Forumul reunește înalți oficiali guvernamentali, precum și reprezentanți ai organizațiilor internaționale, ai societății civile, ai sectorului de afaceri și ai autorităților locale.

În declarația națională prezentată în cadrul Segmentului special privind finanțarea redresării post-COVID-19, desfășurat astăzi, 12 aprilie 2021, secretarul de stat Daniela Gîtman a arătat că actuala criză pandemică a generat un impact fiscal sever în numeroase state în curs de dezvoltare confruntate cu vulnerabilități economice și sociale preexistente. În acest sens, a evidențiat necesitatea adoptării de măsuri coordonate, prin utilizarea eficientă a mecanismelor și instrumentelor multilaterale. A apreciat că, în lipsa unei finanțări susținute pentru dezvoltare și a unui răspuns eficient la provocările cu care se confruntă statele cele mai fragile, durata pandemiei ar putea fi prelungită.

Totodată, oficialul MAE a arătat că statele în curs de dezvoltare întâmpină dificultăți disproporționate în privința accesului la vaccinurile împotriva COVID-19, fiind nevoie de măsuri destinate reducerii deficitului de finanțare cu care se confruntă inițiative multilaterale precum COVAX.

Secretarul de Stat Daniela Gîtman a reamintit că România s-a angajat să sprijine procesul de vaccinare anti-COVID-19 în Republica Moldova prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin, primele tranșe fiind deja trimise în lunile precedente. De asemenea, o echipă de experți români s-a deplasat în Republica Moldova pentru a împărtăși din experiența țării noastre și a acorda sprijin în pregătirea strategiei de vaccinare.

Reprezentantul României a menționat că, în anul 2020, în vederea asigurării răspunsului la apelurile ONU și UE, bugetul MAE destinat asistenței oficiale pentru dezvoltare a fost triplat, iar o parte substanțială din fonduri a fost direcționată către atenuarea efectelor negative ale pandemiei îndeosebi în Vecinătatea Estică a UE, în Balcanii de Vest, în Africa și în state insulare mici în curs de dezvoltare (SIDS). Proiectele de dezvoltare au vizat în special măsuri de consolidare a sistemelor de sănătate în contextul pandemiei, de dezvoltare economică sustenabilă, de bună guvernanță și de educație.

Oficialul MAE a subliniat faptul că educația constituie sectorul fanion al asistenței oficiale pentru dezvoltare oferite de România statelor partenere. De asemenea, a arătat că întrucât pandemia de COVID-19 cauzează o presiune suplimentară asupra sistemelor de educație din state fragile în curs de dezvoltare, România va continua să finanțeze asistența oficială pentru dezvoltare în domeniul educației ca instrument care deține un rol critic în consolidarea stabilității și prosperității statelor partenere.

Nu în ultimul rând, secretarul de stat a reafirmat sprijinul ferm al României pentru eforturile dedicate finanțării sustenabile, cuprinzătoare și pentru o redresare economică conformă principiilor unei tranziții verzi în urma efectelor pandemiei de COVID-19 în statele aflate în curs de dezvoltare.

Forumul privind Finanțarea pentru Dezvoltare constituie o platformă pentru dialog orientată către identificarea de soluții pentru dezvoltarea sustenabilă în conformitate cu Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă.

În contextul actual, o atenție centrală este acordată finanțării redresării statelor în urma pandemiei de COVID-19. Evenimentul vizează stimularea asumării de măsuri urgente la nivel global pentru a se răspunde provocărilor întâmpinate în implementarea Agendei de acțiune de la Addis Abeba, pe toate cele șapte sectoare de acțiune, atât în context COVID-19, cât și în perspectiva etapei post-pandemie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.