Acasă Politic Alexandra Bulat – prima româncă aleasă consilier județean în Regatul Unit

Alexandra Bulat – prima româncă aleasă consilier județean în Regatul Unit

DISTRIBUIȚI

159520 – 08052021 – Alexandra Bulat a devenit primul cetățean român ales consilier de comitat (județean) în Regatul Unit, Ea s-a clasat pe primul loc în circumscripția Abbey din orașul Cambridge, din estul Angliei, reprezentând Partidul Laburist.

Alegerea Alexandrei a fost anunțată pe Twitter de către Consiliul județean Cambridgeshire, unde au fost publicate rezultatele finale ale alegerilor.

Circumscripția Abbey a fost câștigată de Alexandra cu 41,77% din voturi (o ameliorare cu 1,17% a scorului Partidului Laburist obținut în această circumscripție acum patru ani), ea fiind urmată de candidatul Partidului Verzilor cu 34,18% și de cel al Partidului Conservator cu 12,06%.

Sunt foarte bucuroasă pentru că nu era foarte clar că voi câștiga sau nu„, a declarat Alexandra în primul ei interviu după alegere la RFI. „Am avut o concurență foarte puternică din partea candidatului Verzilor, iar majoritatea a fost de 212 voturi

Ea este unul dintre cei nouă consilieri județeni Laburiști aleși din totalul de 61. Pe primul loc s-a situat Partidul Conservator cu 28 de consilieri, urmat de Partidul Liberal Democrat cu 20, patru mandate revenind unor independenți. Conservatorii și-au pierdut majoritatea absoolută în consiliul județean Cambridgeshire, deschizând posibilitatea preluării puterii aici de către Liberal Democrați și Laburiști împreună cu cei patru independenți.

Alexandra spune că își datorează victoria și numărului foarte mare de cetățeni europeni, printre care și români, care la Cambridge au votat pentru ea.

Reprezentare politică pentru români

Dar succesul Partidului Laburist la Cambridge, un oraș în care pro-europenii sunt majoritari, nu a fost repetat în alte zone ale țării, mai ales în nordul Angliei, unde electoratul tradițional Laburist, care a sprijinit în mare măsură  Brexit a dezertat la Partidul Conservator, creând o mare problemă pentru liderul partidului, Sir Keir Starmer. Nu este asta o problemă, că Partidul laburist trebuie să se adrseze la două electorate foarte diferite?

La nivel național aș vrea să-l văd pe Keir Starmer și pe alți parlamentari Laburiști să vorbească mai mult cu oamenii de rând și să asculte mai mult. Eu am am ieșit în fiecare zi și am făcut campanie în ultima lună, trebuie cu toții să vorbim mai mult cu oamenii din jur și să luăm în serios ceea ce spun ei.” afirmă Alexandra.

Unii candidați nu vor să vorbească cu alegătorii pe anumite subiecte, cu ar fi de pildă politica de imigrație. Eu vreau să vorbesc cu oamenii chiar dacă nu sunt de acord cu mine, să prezint o imagine mai bună a europenilor și a românilor, să avem o imfine mai pozitivă, pentru că să fim sinceri, românii nu au avut cea mai bună imagine, și din cauza tabloidelor care publică articole negative despre ei. Sunt foarte bucuroasă că în sfârșit avem un român în politică. Nu suntem aici în Marea Britanie doar ca să trăim și să muncim, vrem să fim implicați, să votăm și, de ce nu, să candidăm și să fim reprezentați în politică indiferent de preferințe” adaugă ea.

Alexandra este absolventă a University College Londra, master al Universității Cambridge și doctor în sociologie al University College London. Ea trăiește în Marea Britanie din 2012.

În orașul Canterbury din Kent Sergiu Barna, de profesie medic stomatolog, candidat din partea Partidului Conservator, s-a clasat al doilea cu 27% din voturi, după candidatul Partidului Laburist care a fost ales consilier județean cu 41%.

În alegeri au candidat și doi români din partea unor partide de stânga și extrema stângă: Dumitru Manole din partea partidului TUSC pentru Consiliul West Nortahptonshire și Lucian Brănescu Mihăilă, din partea Partidul Comunist pentru Adunarea Londrei, dar niciunul nu a fost ales.

Sursa :rfi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.