Acasă Politic Angel Tîlvăr: Este nevoie de un nivel sporit de protecție în mediul...

Angel Tîlvăr: Este nevoie de un nivel sporit de protecție în mediul online pentru consumatorii români

DISTRIBUIȚI

159575 – 12052021 – Datele care sunt la dispoziția publicului arată că există peste 10.000 de platforme digitale în Uniunea Europeană, iar 40% din întreprinderile care comercializează produse online utilizează piețele online.

Marile platforme online se dezvoltă într-un ritm rapid în condițiile în care, din primele zece cele mai mari companii din lume, șapte activează pe piața digitală.În aceste condiții, importanța reglementării acestui domeniu devine mai mult decât necesară.În plus, există câteva cifre care dau dimensiunea interesului pe care cetățenii o au în ceea ce privesc reglementările în domeniul pieței digitale.

Astfel, 61% dintre cetățenii UE afirmă că au întâlnit conținut ilegal online, iar 65% consideră că mediul online nu este un mediu sigur (Eurobarometru). 92% dintre cei întrebați vor mai multă transparență, iar 70% dintre respondenți consideră că dezinformarea este răspândită prin manipularea proceselor algoritmice.

În acest context, Comisia Europeană a întocmit “Propunerea de Regulament privind piețele echitabile și supuse concurenței din sectorul digital”, document care se află și în atenția Legislativului din România.

Principalele elemente conţinute de proiectul de act normativ european se axează atât pe definirea unor responsabilități clare și a unui regim de răspundere pentru furnizorii de servicii intermediare, precum și pe protecția drepturilor lor fundamentale, prin stabilirea unor obligații clare de diligență, pentru anumite servicii intermediare. Putem spune că, la acest moment, nivelul și tendința de concentrare din cadrul piețelor digitale ridică probleme reale.

Dependența economică și dezechilibrul în puterea de negociere prin raportare la întreprinderi de tip “gatekeeper” reprezintă factorii care generează nevoia de reglementare, cât și nevoia de intervenție de la nivelul UE.

Comisia consideră necesar un regulament, reprezentând cel mai potrivit instrument de intervenție pentru a aborda problemele de corectitudine și contestabilitate identificate, cât și pentru a preveni fragmentarea pieței unice pentru serviciile de bază ale platformei furnizate sau oferite de un gatekeeper.

Printre schimbările prevăzute de noul proiect sunt prevăzute garanții eficace pentru utilizatori, concretizate prin posibilitatea de a contesta deciziile de moderare a conținutului luate de platforme, măsuri de combatere a produselor, serviciilor sau conținuturilor ilegale online.

Un exemplu ar putea fi un mecanism prin care utilizatorii să semnaleze astfel de conținuturi și prin care platformele să coopereze cu notificatorii de încredere.
Noile obligații privind trasabilitatea întreprinderilor utilizatoare pe piețele online, pentru identificarea vânzătorilor de produse ilegale și măsurile de transparență pentru platformele online, care să acopere inclusiv aspecte legate de algoritmii utilizați pentru recomandare sunt puncte obligatorii atinse.

Dintre noile schimbări, conținute în prezenta propunere, se numără obligația platformelor foarte mari (care ajung la peste 10 % din populația UE) de a preveni abuzurile asupra sistemelor lor prin luarea de măsuri bazate pe riscuri și prin realizarea de audituri independente ale sistemelor lor de gestionare a riscurilor.

Conform documentului european, statele membre vor juca rolul principal, în chestiunea datele platformelor-cheie, fiind sprijinite de un nou comitet european pentru serviciile digitale iar în cazul platformelor foarte mari, consolidarea supravegherii și a măsurilor de asigurare a aplicării normelor va fi asigurată de către Comisia Europeană.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.