Acasă Politic Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a miniștrilor de Externe ai UE pe...

Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a miniștrilor de Externe ai UE pe tema evoluțiilor din Israel și Palestina

DISTRIBUIȚI

 159675 – 19052021 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat marți, 18 mai 2021, la reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (Consiliului Afaceri Externe/CAE), desfășurată în sistem videoconferință. Reuniunea a fost convocată în regim de urgență de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, pentru discutarea evoluțiilor din Israel și Palestina și a modalităților prin care UE poate sprijini eforturile de încetare a violențelor și dezescaladare a tensiunilor din ultimele zile.

În cadrul intervenției sale, șeful diplomației române și-a exprimat profunda îngrijorare față de deteriorarea gravă a situației de securitate din Israel și teritoriile palestiniene și a reiterat condamnarea fermă a tirurilor de rachete lansate din Fâșia Gaza asupra zonelor populate din Israel, subliniind că atacurile nediscriminatorii asupra civililor nu au justificare și trebuie să înceteze imediat. În acest context, a subliniat că trebuie recunoscute nevoia legitimă de securitate și dreptul Israelului la legitimă apărare. În egală măsură, a arătat că dreptul internațional umanitar trebuie respectat pe deplin, subliniind necesitatea protejării adecvate a tuturor civililor, atât israelieni, cât și palestinieni. Ministrul Aurescu a subliniat că atât israelienii, cât și palestinienii au dreptul să trăiască în siguranță, libertate și prosperitate.

Ministrul Aurescu a subliniat sprijinul față de eforturile ONU, SUA și UE, precum și ale statelor arabe din regiune, care vizează angajarea părților într-un dialog menit să faciliteze implementarea imediată a unui acord de încetare a focului. A reliefat, de asemenea, importanța unor eforturi diplomatice intense ale UE, alături de ceilalți actori implicați, care pot contribui la agrearea și implementarea unei încetări a focului imediate și durabile, precum și la reinstaurarea calmului și a bunei conviețuiri în comunitățile din Israel afectate de recentele tensiuni. Astfel, oficialul român a subliniat necesitatea conjugărilor tuturor eforturilor la nivel internațional, inclusiv prin reluarea lucrărilor Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, în vederea detensionării situației actuale și stabilirii unui cadru potrivit pentru reluarea negocierilor directe, esențiale pentru avansarea soluției celor două state, ca singura opțiune viabilă de natură să asigure o pace justă și de durată în regiune.

Reuniunea CAE a oferit prilejul inclusiv pentru discuții referitoare la monitorizarea situației cetățenilor europeni aflați în zona de conflict. În acest context, șeful diplomației române a evidențiat că Ministerul român al Afacerilor Externe acordă o atenție deosebită în ceea ce privește necesitatea asigurării protecției cetățenilor români din Fâșia Gaza și a exprimat deschiderea României de a se consulta și coordona cu celelalte state membre pentru identificarea celor mai bune soluții în vederea protejării propriilor cetățeni.

Din discuțiile miniștrilor de externe a reieșit importanța Orientului Mijlociu pentru securitatea și stabilitatea Europei, fiind evidențiată nevoia consolidării unor evoluții pozitive pe multiple dosare regionale. Totodată a reieșit că spirala violențelor nu face decât să adâncească criza și să submineze Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, afectând interesele și aspirațiile legitime ale cetățenilor ambelor părți, legate de securitate, prosperitate și democrație.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.