Acasă Politic Bolnavii de cancer și cei care au grijă de ei vor beneficia,...

Bolnavii de cancer și cei care au grijă de ei vor beneficia, gratuit, de consiliere psihologică/Concediu medical și indemnizație pentru aparținători

DISTRIBUIȚI

159773 – 26052021 – Senatorul PNL de Ilfov Nicoleta Pauliuc va depune un proiect de lege prin care persoanele care îngrijesc pacienți oncologici vor avea dreptul la concediu medical, indemnizație și la ședințe gratuite de consiliere psihologică clinică. Potrivit proiectului de lege, și pacienții oncologici vor beneficia de consiliere psihologică.

Proiectul propune că orice persoană care îngrijește un pacient oncologic va putea să-și ia concediu medical pentru a-l însoți pe acesta la intervenții chirurgicale sau la efectuarea tratamentelor prescrise de medic.

În plus, proiectul prevede ca fiecare pacient oncologic să beneficieze de minimum cinci ședințe psihologice, gratuite. De aceleași prevederi va beneficia și cel care are grijă de persoana bolnavă.

Marți, în Parlamentul României a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat, alături de Nicoleta Pauliuc, consilierul prezidențial conf. univ. dr. Diana Loreta Păun și reprezentanți ai ONG-urilor de profil, angrenate în lupta împotriva cancerului (Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Câştigă Viaţă, P.A.V.E.L., Asociația Română de Oncologie Sf. Ana, Sofi Roz).

„Avem sprijinul Administrației Prezidențiale, al premierului Florin Cîțu, al președintelui PNL, Ludovic Orban, și al ministrului Muncii, Raluca Turcan. Nu în ultimul rând avem sprijinul societății civile. Proiectul de lege intră în linie dreaptă”, a declarat, după întâlnire, Nicoleta Pauliuc, șefa Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României.

Reprezentanții ONG-urilor au propus, în cadrul ședinței de lucru, ca decontarea concediilor medicale de către stat să fie realizată într-un termen maximal stabilit prin lege, astfel încât să nu se creeze probleme pentru fluxul financiar al angajatorilor.

„Acest sprijin psihologic poate fi crucial pentru o persoană care aude temutul diagnostic de cancer. Iar sfaturile unui psiholog pot fi extrem de utile și pentru persoana care are grijă de bolnav. Pentru că aparținătorul – acest termen rece în spatele căruia se află soțul, copilul sau cel mai bun prieten – se confruntă de cele mai multe ori cu propriile frici, dar trebuie să ofere încredere bolnavului, fără a da senzația de milă, și să inspire întotdeauna tărie și optimism. Iar aceste elemente sunt esențiale pentru starea de spirit cu care bolnavul înfruntă boala”, a declarat senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, inițiatoarea proiectului,

Potrivit proiectului de lege, beneficiază de concediu și indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament.

Durata de acordare a concediului și a indemnizaţiei pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice este de cel mult 45 de zile calendaristice, în interval de un an, pentru un pacient. Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice este de 85% din baza de calcul a asiguratului, stabilită conform ordonanței de urgență  nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, respectiv media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni, din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia asiguratorie pentru muncă.

În ceea ce privește consilierea psihologică, un pacient cu afecțiuni oncologice beneficiază de minimum o ședință de evaluare psihologică clinică și minimum cinci ședințe de consiliere psihologică clinică. De aceleași drepturi beneficiază și persoana asigurată care îngrijește un pacient cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani.

Concediul și indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, precum și ședințele de evaluare psihologică clinică, respectiv de consiliere psihologică clinică se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul specialist.

Indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Costurile serviciilor furnizate de psiholog se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate în condiţiile prevăzute de Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate şi de normele metodologice de aplicare a acestuia.

În plus, proiectul corectează o prevedere legală declarată recent neconstituțională și care prevedea că dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor care suferă de afecțiuni grave se acordă până ce aceștia împlinesc 16 ani.  Proiectul stipulează că pot beneficia de concediu și alocație părinții care au un copil grav bolnav până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Propunerea de modificare vine după ce, în ședința din 20 aprilie 2021, Curtea Constituțională a constatat că este neconstituțională sintagma “în vârstă de până la 16 ani”  cuprinsă în dispozițiile art. 26 alin. (11) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.158/2005, care prevăd –  “În cazul copilului cu afecțiuni grave, asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 16 ani.”

Având în vedere efortul financiar suplimentar generat de acordarea noilor drepturi, legea urmează să intre în vigoare la un an de la data publicării în Monitorul Oficial al României,

Proiectul este în concordanță cu Planul european de combatere a cancerului, lansat de Comisia Europeană la începutul acestui an, și care prevede că „statele membre (ale Uniunii Europene) vor transpune integral Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor, care introduce concediul de îngrijitor și posibilitatea de a solicita formule flexibile de lucru”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.