Acasă Politic București, capitala flancului estic al NATO: Joe Biden participă luni la summitul...

București, capitala flancului estic al NATO: Joe Biden participă luni la summitul B9 găzduit de Klaus Iohannis, o premieră pentru un președinte al SUA

DISTRIBUIȚI

 159537 – 10052021 –  Președintele american Joe Biden participă luni la summitul formatului București 9 găzduit de președintele Klaus Iohannis și omologul său polonez Andrzej Duda, a anunțat șeful statului într-o postare pe Twitter.

Este pentru prima oară de la inițierea acestui format, care reunește șefii de state de pe flancul estic al NATO, când un președinte al Statelor Unite participă la un summit B9, anunță caleaeuropeana.ro.

Liderul SUA va participa prin videoconferință, a anunțat Administrația Prezidențială.

“Sunt bucuros să-l întâmpin pe președintele SUA Joe Biden la summitul B9 pe care îl găzduiesc astăzi la București. Împreună cu președintele Andrzej Duda îi vom avea alături pe ceilalți șefi de stat B9 și pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în pregătirea summitului NATO, concentrându-ne pe legăturile transatlantice, NATO 2030 și pe apărarea și descurajarea pe flancul estic”, a scris Iohannis, pe Twitter.

Președintele Klaus Iohannis găzduiește luni, 10 mai, împreună cu președintele polonez, Andrzej Duda, Summitul Formatului București (B9), o inițiativă care reunește statele de pe flancul estic al NATO, reuniunea urmând să aibă loc cu o luna înainte de summitul NATO de la Bruxelles.

“Evenimentul este organizat la inițiativa Președintelui României și se va desfășura cu prezența la București a Președintelui Republicii Polone și cu participarea prin videoconferință a celorlalți șefi de state din Formatul București, precum și a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg”, informează Administrația Prezidențială remis CaleaEuropeană.ro.

Agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea Summitului NATO care va fi organizat la Bruxelles, la 14 iunie 2021, cu accent special pe consolidarea relației transatlantice, a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, precum și pe procesul de reflecție NATO 2030.

Reuniunea are loc inclusiv în contextul recentelor evoluții îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre.

De altfel, o potențială astfel de reuniune a fost anunțată la finalul lunii aprilie după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în care s-a decis ca România să continue promovarea demersurilor menite să conducă la consolidarea suplimentară a posturii aliate în România și în regiune, de o manieră responsabilă, conformă dreptului internațional, în urma tensiunilor din Marea Neagră dintre Rusia și Ucraina.

Dialogul și cooperarea cu partenerii din Vecinătatea Estică, sprijinul pentru consolidarea capacităților acestora de apărare, precum și sporirea rezilienței NATO, a aliaților și partenerilor în fața provocărilor actuale de securitate, vor fi, de asemenea, abordate de participanții la reuniunea de vârf, mai arată sursa citată.

Formatul București (B9) este o inițiativă lansată de Președintele României, Klaus Iohannis, și de Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianței: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Primul Summit B9 a fost organizat la București, în noiembrie 2015. Reuniunile ulterioare la nivel înalt au avut loc la Varșovia (8 iunie 2018) și Košice (28 februarie 2019). Foto: Administrația Prezidențială

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.