Acasă Externe Agenda Europeana Comisia Europeană a aprobat formarea noului ELI-ERIC fără laserul de la Măgurele

Comisia Europeană a aprobat formarea noului ELI-ERIC fără laserul de la Măgurele

DISTRIBUIȚI

 159489 – 06052021 – România a fost oficial exclusă din consorțiul european ELI-ERIC, aprobat de Comisia Europeană pe 5 mai 2021. Decizia vine după ce anul trecut partenerii din Ungaria și Cehia, alături de care în 2012 România a primit finanțare din partea Comisiei Europene pentru a demara proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI), au cerut alcătuirea acestui consorțiu fără laserul de la Măgurele și sistemul de fascicul gamma, cel mai mare și mai important pilon din cadrul întregului proiect.

Comunicatul publicat de conducerea proiectului pe eli-laser.eu anunță că țara noastră se poate alătura ulterior consorțiului, însă nu precizează în ce calitate putem face asta. Amintim că depunerea documentației pentru alcătuirea acestui nou ERIC a fost făcută fără știința autorităților române, a declarat la vremea aceea secretarul de stat Dragoș Ciuparu.

„Mă surprinde că ELI Delivery Consortium nu a contactat partea română pentru discuții, în vederea constituirii ERIC. ELI Delivery Consortium (ELI DC) este un ONG care a fost înființat cu sediul la Bruxelles, pentru pregătirea ERIC și la inițiativa României, în 2011”, a spus Ciuparu pentru Edupedu.ro acum un an.

            In continuare pe  edupedu.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.