Acasă Politic Convorbire telefonică a premierului Florin Cîțu cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki

Convorbire telefonică a premierului Florin Cîțu cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki

DISTRIBUIȚI

159725 – 21052021 – Premierul Florin Cîțu a avut astăzi, 20 mai, o convorbire telefonică cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, în cadrul căreia au fost abordate teme de actualitate de pe agenda bilaterală româno-polonă, precum și aspecte de interes comun la nivel european și regional.

Cei doi șefi de guvern au salutat nivelul excelent al Parteneriatului Strategic bilateral dintre România și Polonia și au evocat dorința comună de aprofundare și extindere a cooperării bilaterale în domeniile de interes reciproc. O foarte bună oportunitate în acest sens va fi reprezentată de cea de-a treia ședință comună de guvern româno-polonă, care va fi organizată în toamna acestui an, la Varșovia. Cu acel prilej va fi agreat, între altele, un Plan de acțiune actualizat, pentru intervalul 2021-2025, pentru implementarea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.

Cooperarea în domeniul comercial-investițional, dar și pe dimensiunea energetică, vor reprezenta, alături de continuarea colaborării strânse în planul militar și de securitate, priorități ale agendei bilaterale.

Discuția a reliefat, de asemenea, interesul comun pentru aprofundarea cooperării sectoriale și a schimbului de experiență în domenii precum agricultura, fondurile europene, infrastructura de transport, sectorul digital, dar și noile tehnologii.

Au mai fost abordate chestiuni legate de redresarea economică post-pandemică și de măsurile anti-Covid, fiind subliniată, cu precădere, importanța crucială a campaniilor de vaccinare pentru sănătatea economiilor și a cetățenilor noștri.

Prim-ministrul Cîțu a subliniat oportunitățile deosebite oferite de implementarea programelor de relansare din statele UE pentru consolidarea proceselor de reforme economico-sociale din statele noastre. Prosperitatea viitoare a Uniunii Europene depinde de eficiența și rapiditatea cu care economiile noastre vor fi în măsură să se adapteze evoluțiilor aduse de digitalizare, adoptarea noilor tehnologii și de tranzițiile energetică și climatică.

În plan regional, cei doi șefi de guvern au notat valențele deosebite ale cooperării dintre cele două țări în cadrul formatului B9 și al Inițiativei celor Trei Mări. Cu privire la Inițiativa celor Trei Mări, a fost agreată importanța implementării proiectelor strategice de interconectare regională precum calea ferată Constanța-Gdansk (Rail2Sea), respectiv proiectul rutier Via Carpathia.

Nu în ultimul rând, a fost reiterat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova și susținerea comună pentru dinamizarea și substanțierea suplimentară a Parteneriatului Estic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.