Acasă Opinii/Analize Gelu Duminică, sociolog: Campania de informare privind vaccinarea e ca pătrunjelu-n ciorbă

Gelu Duminică, sociolog: Campania de informare privind vaccinarea e ca pătrunjelu-n ciorbă

DISTRIBUIȚI

 159827 – 28052021 – Guvernul a lansat joi o campanie de informare, prin care vrea să convingă oamenii să se vaccineze anti-Covid. E vorba de mai multe clipuri care vor fi difuzate la tv în următoarele luni. Într-unul dintre ele apare chiar premierul Florin Cîțu, dar spotul respectiv va fi postat doar pe pagina sa de Facebook.

Clipurile din campania de informare merg pe ideea ”ce conține vaccinul anti-Covid-19?”, iar răspunsurile sunt date de persoane din diferite categorii sociale și de vârstă, între care o fetiță de clasa a doua, o bătrână de la țară și un bărbat de la oraș, pasionat de călătorii.

Mesajele din campania de informare sunt pline de truisme, iar Guvernul acționează mai degrabă pompieristic, decât strategic, spune la RFI sociologul Gelu Duminică: ”E precum pătrunjelu-n ciorbă, adică rău nu fac, dar nici nu cred că se vor buluci românii la vaccinare ca urmare a acestor clipuri. Pe mine mă surprinde modul în care au fost gândite mesajele. Noi nu știm în momentul de față care sunt motivele pentru care oamenii nu doresc să se vaccineze, avem opinii, dar nu există un studiu, o gândire strategică, o analiză care să ne evidențieze care sunt motivele resimțite de cei care sunt reticenți la vaccin în interiorul societății românești. În principiu, mesajele din campanie ar fi trebuit să adreseze acele chestiuni. Pe de altă parte, eu aș fi simțit nevoia să văd oameni care să-mi inspire credibilitate, să mă pună pe gânduri serios. Mesajele pe care le-am aflat, cum că o să avem mese îmbelșugate și că o să putem călători, Doamne, iartă-mă, sunt arhiștiute. Ceea ce nu înțeleg foarte bine este cum pot face diferența între viață și moarte. Senzația mea este că s-a acționat în momentul de față după ureche și că se acționează mai degrabă pompieristic decât strategic”.

Sociologul ironizează mesajul din clipul în care apare premierul: ”Provocarea de la final a domnului Cîțu mi-a stârnit un zâmbet. De ce lansează provocarea doar pentru liderii coaliției? Adică celelalte partide, mai ales cele care au o agendă relativ anti-vaccinistă, nu sunt importante?”. – sursa: RFI.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.