Acasă Politic Klaus Iohannis şi Andrzej Duda, la exerciţiul militar multinaţional „Justice Sword 21”

Klaus Iohannis şi Andrzej Duda, la exerciţiul militar multinaţional „Justice Sword 21”

DISTRIBUIȚI

 159564 – 11052021 – Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul polonez, Andrzej Duda, au participat, marţi, în comuna Smârdan, judeţul Galaţi, la exerciţiul militar multinaţional „Justice Sword 21”.

Scenariul a abordat  răspunsul gradul al României la o amenințare a supra securității naționale și a integrității teritoriale, cu escaladarea agresiunii și declanșarea unui conflict armat pe teritoriul său. În toate fazele și etapele au participat peste 2000 de militari și sunt folosite aproximativ 500 de mijloace de tehnică.

La finalul exercițiului președintele Klaus Iohannis a declarat: ”Am asistat împreună și cu dumneavoastră la acest exercițiu, ați observat, cu siguranță, că astăzi, în exercițiu, au fost forțe din România și forțe din Polonia. Soldații polonezi sunt cei care au venit să facă parte din Brigada Multinațională. Este extrem de important să aibă loc astfel de exerciții, pentru a verifica și pentru a crește gradul de interoperabilitate, adică să lucreze bine împreună, să se cunoască reciproc, să învețe cum să se conecteze unii cu ceilalți și să fie capabili să execute împreună misiuni de luptă.

Când vorbim despre misiuni de luptă, trebuie să fiu foarte clar aici: noi ne pregătim pentru misiuni de luptă de apărare! Este, pentru noi, pe Flancul Estic al NATO, extrem de important să avem forțe bine antrenate, bine pregătite pentru apărare. Noi ne pregătim pentru apărare pe Flancul Estic. Ieri am condus împreună un Summit al Formatului București 9, am discutat în pregătirea Summitului NATO care va avea loc peste o lună de zile și, împreună cu domnul Președinte, am dorit astăzi să venim și să vedem cum se pregătesc în teren oamenii noștri.Sunt impresionat, exercițiul a funcționat foarte bine și îi felicit pe toți”.

Preşedintele Andrzej Duda şi-a exprimat speranţa că astfel de exerciţii vor fi organizate şi în Polonia.

„Astăzi în Poligonul de la Smârdan am urmărit exerciţii practice care demonstrează cum pot lucra împreună şi subliniez împreună soldaţii noştri pentru că la acest exerciţiu au participat şi soldaţi români şi soldaţi polonezi, polonezi din cadrul misiunii aliate care staţionează aici în România. (…) Mă bucură foarte mult că există această ocazie de exerciţii comune, de demonstraţii comune. Este foarte important şi pentru soldaţii noştri şi pentru soldaţii români că se pot vedea şi pot lucra împreună cu colegii lor. Este, de asemenea, o ocazie de a vedea şi tehnica militară de care dispun cele două armate, de a vedea că suntem foarte bine pregătiţi, suntem în curs de modernizare şi ne bucură acest proces de modernizare. Am vorbit şi cu domnul preşedinte şi ieri despre aceste activităţi care sunt în derulare. Vedem astfel că devenim tot mai compatibili cu aliaţii noştri, chiar şi cu SUA. Mă bucură foarte mult faptul că putem face aceste exerciţii împreună”, a afirmat Andrzej Duda. Sursa:stiri.tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.