Acasă Politic Lansarea rețelei–pilot de diplomație climatică a României

Lansarea rețelei–pilot de diplomație climatică a României

DISTRIBUIȚI

 159776 – 26052021 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a găzduit marți, 25 mai 2021, la sediul MAE, evenimentul de lansare a rețelei-pilot de diplomație climatică/verde a României, cu participarea ministrului mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna, și a consilierului de Stat pentru climă și sustenabilitate în cadrul Administrației Prezidențiale, Alexandra-Maria Bocșe. Ceremonia a fost moderată de secretarul de Stat Cornel Feruță și s-a bucurat de participarea a numeroși reprezentanți ai misiunilor străine acreditate la București și ai ambasadelor României parte a rețelei-pilot de diplomație climatică.

În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat că lansarea rețelei-pilot de diplomație climatică, din care fac parte până în prezent 18 misiuni ale României, care au arătat, până la acest moment, cea mai mare implicare pe acest dosar de prioritate maximă (Reprezentanța permanentă a României la Bruxelles UE, Delegația României la Bruxelles NATO, Misiunile Permanente de la New York și de la Geneva, ambasadele României la Nairobi, Kuwait, Londra, Copenhaga, Roma, Berna, Stockholm, Haga, Viena, Paris, Varșovia, Oslo, Islamabad, Washington), reprezintă o premieră pentru diplomația română și are loc în contextul în care efectele schimbărilor climatice devin din ce în ce mai acute și sunt un multiplicator al amenințărilor, putând submina stabilitatea și securitatea globală, prin impactul asupra securității umane. În acest context, ministrul român a subliniat rolul sine qua non al cooperării multilaterale ca soluție pragmatică în dosarul schimbărilor climatice.

Cu privire la ralierea Ministerului Afacerilor Externe la obiectivele de ordin climatic asumate la nivel național și internațional, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a afirmat că „ne dorim ca prin această rețea să consolidăm expertiza diplomației române în domeniu, să facilităm dialogul între misiuni, precum și între acestea și autoritățile naționale relevante din statele de reședință. Este o rețea-pilot pentru că, pe termen lung, ne propunem ca toate misiunile României să facă parte din această rețea”.

Totodată, șeful diplomației române a exprimat aprecierea față de sprijinul acordat acestui proiect de către instituțiile relevante, în special Administrația Prezidențială și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru operaționalizarea acestui proiect, precum și ambasadele străine acreditate la București.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat încadrarea demersului MAE în eforturile la nivel european și internațional în sprijinul diplomației climatice, amintind Concluziile Consiliului Afaceri Externe privind diplomația climatică și energetică (din ianuarie 2021), precum și abordarea acestei teme în cadrul celui mai recent Consiliu European desfășurat la 24 – 25 mai 2021, prioritățile din Pactul Verde European, obiectivele de dezvoltare durabilă și a celor din Acordul de la Paris. Totodată, a manifestat apreciere privind angajamentele asumate de o serie de state în perioada premergătoare a celei de-a 26-a Conferințe a Părților (COP 26) la Convenția-Cadru a ONU privind Schimbările Climatice, care urmează să aibă loc în luna noiembrie 2021, la Glasgow.

În context, ministrul român a amintit că anul acesta se marchează cinci ani de la adoptarea Acordului de la Paris și a salutat revenirea Statelor Unite ale Americii în cadrul acestui instrument multilateral esențial pentru subiectul schimbărilor climatice. Totodată, a subliniat interesul părții americane pentru cooperarea transatlantică pe acest subiect, amintind participarea sa, alături de Trimisul Special al SUA pentru climă, John Kerry, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre UE dedicată schimbărilor climatice, desfășurată la numai două zile după preluarea mandatului de către președintele american Joseph Biden.

Șeful diplomației române s-a referit la mandatul rețelei de diplomație climatică/verde a României, structurat pe următoarele obiective: 1) identificarea și implementarea proiectelor bilaterale, cu alte state, de interes comun și stimularea cooperării în ceea ce privește know-how-ul, tehnologia și alte subiecte de relevanță; 2) promovarea pe plan extern a priorităților și perspectivelor naționale cu privire la problemele legate de climă; 3) sprijinirea obiectivelor agreate la nivelul UE pentru forurile internaționale, în special a celor aferente Convenției-Cadru a ONU privind Schimbările Climatice; 4) susținerea punerii în aplicare a politicii naționale de cooperare internațională pentru dezvoltare, în contextul în care componenta climatică a acesteia va înregistra o creștere progresivă. Totodată, a reiterat ambiția de a extinde această rețea-pilot la toate misiunile României și a făcut un apel la propuneri inovative în cadrul acesteia.

În încheiere, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a încurajat inițiativa, creativitatea și eforturile membrilor rețelei pentru îndeplinirea mandatului acesteia, subliniind că mediul sănătos și clima sunt premise esențiale pentru o dezvoltare durabilă, echitabilă și incluzivă, în beneficiul tuturor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.