Acasă Social Libertatea presei înseamnă securitate pentru toți

Libertatea presei înseamnă securitate pentru toți

DISTRIBUIȚI

Ziua Internațională a Libertății Presei: Declarația Înaltului Reprezentant în numele UE

159439 – 02052021 – Într-o perioadă în care acoperirea mediatică liberă și independentă este mai importantă ca niciodată, libertatea presei continuă să fie amenințată. Jurnaliștii se confruntă în continuare cu condiții de muncă dificile, cu presiuni financiare și politice tot mai mari, cu supraveghere, precum și cu violențe și pedepse cu închisoarea arbitrare atunci când exercită profesia. Potrivit Observatorului UNESCO, la nivel mondial, 76 de jurnaliști au fost uciși din 2020, în timp ce mulți alții au fost arestați, hărțuiți sau amenințați. Violența de gen îndreptată împotriva jurnalistelor reprezintă un motiv special de îngrijorare.

Libertatea presei este o valoare fundamentală pentru Uniunea Europeană, susținută de numeroase inițiative recente. Libertatea mass-mediei și siguranța jurnaliștilor sunt priorități­cheie atât ale noului Plan de acțiune al UE privind drepturile omului și democrația, cât și ale Planului de acțiune pentru democrația europeană. În 2020, peste 400 de jurnaliști au beneficiat de mecanismul de protecție pus în aplicare de UE în favoarea apărătorilor drepturilor omului, iar UE a întreprins măsuri importante pentru a sprijini jurnaliștii, mass­media independentă și pentru a combate dezinformarea în contextul pandemiei în multe regiuni.

În ultimul an, UE a condamnat în mai multe rânduri intimidarea și hărțuirea la care sunt supuși jurnaliștii independenți în țări din întreaga lume. Uniunea Europeană, inclusiv prin intermediul reprezentantului său special pentru drepturile omului, a continuat să colaboreze cu jurnaliști independenți persecutați și a intervenit în sprijinul jurnaliștilor și al bloggerilor deținuți.

Delegațiile UE sunt vocea Uniunii Europene pe teren. Acestea au monitorizat îndeaproape procedurile judiciare împotriva jurnaliștilor, au denunțat represiunea împotriva apărătorilor drepturilor omului și a lucrătorilor din mass-media și și-au exprimat îngrijorarea față de autoritățile naționale cu privire la legislația propusă privind comunicarea, mass-media, informarea și radiodifuziunea.

UE este hotărâtă să facă mai mult, atât în Europa, cât și în afara acesteia. UE va continua să se coordoneze cu organizațiile și mecanismele internaționale și să deschidă noi abordări. Un exemplu în acest sens este propunerea Comisiei referitoare la un act legislativ privind serviciile digitale care vizează responsabilizarea marilor platforme pentru ca sistemele lor să devină mai echitabile, mai sigure și mai transparente. Vom continua acțiunile de combatere a dezinformării și vom căuta, împreună cu toți partenerii, mijloace eficace de sprijinire a unor modele de afaceri durabile pentru mass-media independentă.

Libertatea de informare și libertatea de exprimare trebuie promovate și protejate peste tot în lume, în interesul tuturor. UE va continua să se pronunțe împotriva oricărei restricții asupra libertății de exprimare și împotriva cenzurii, atât în mediul online, cât și offline, care sunt contrare dreptului internațional al drepturilor omului. Libertatea presei este o piatră de temelie a societăților democratice, care pot prospera numai dacă cetățenii au acces la informații fiabile și pot face alegeri în cunoștință de cauză. Libertatea presei înseamnă securitate pentru toți.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.