Acasă Social Aparare Ministrul Apărării la Consiliul Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării din statele...

Ministrul Apărării la Consiliul Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării din statele membre ale UE

DISTRIBUIȚI

159484 – 06052021 – Ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, va participa în data de 6 mai, la Bruxelles, la Reuniunile Consiliului Afaceri Externe (CAE) în formatul miniștrilor Apărării, Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (EDA) şi Comitetului Director al Centrului Satelitar al UE (SATCEN). Reuniunile vor fi prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell.

Reuniunea CAE va avea ca temă principală instrumentul de orientare strategică – Busola Strategică, discuțiile fiind axate pe pilonul privind gestionarea crizelor. Miniștrii Apărării din statele membre ale UE vor fi invitați să ofere direcționări privind modalitățile de consolidare a eficacității și flexibilității palierului operațional, precum și îmbunătățirea nivelului de disponibilitate al forțelor și capabilităților pentru misiunile și operațiile UE. De asemenea, agenda reuniunii include şi un prânz de lucru, cu participarea Secretarului General al NATO, prilej cu care vor fi abordate eforturile operaționale în zonele de interes comun pentru ambele organizații.

În marja reuniunii CAE, miniștrii Apărării vor participa la reuniunea Comitetului Director al EDA și vor avea discuții privind modul de implementare a recomandărilor formulate în cadrul raportului Procesului anual de analiză coordonată a apărării 2020 și utilizarea oportunităților colaborative aferente domeniilor prioritare pentru dezvoltarea de capabilități militare la nivel european.

De asemenea, miniștrii Apărării vor participa și la reuniunea Comitetului Director al SATCEN, organizată în premieră în format ministerial. Cu această ocazie, va fi discutat și adoptat un set de concluzii privind nivelul de ambiție dorit de statele membre pentru dezvoltarea capacității Centrului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.