Acasă Politic Obiectivele Cadrului Strategic prezentate la  reuniunea CoE

Obiectivele Cadrului Strategic prezentate la  reuniunea CoE

DISTRIBUIȚI

159732 – 22052021 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 21 mai 2021, la cea de-a 131-a reuniune a Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei (CoE), organizată în sistem videoconferință sub mandatul Germaniei, care a asigurat până în prezent Preşedinţia-în-exerciţiu a organizaţiei. Reuniunea a marcat și transferul Președinției Comitetului Miniștrilor de la Germania la Ungaria, care va asigura exercitarea acesteia în perioada mai – noiembrie 2021.

Discuţiile miniştrilor de Externe s-au concentrat asupra dosarelor de actualitate la nivelul Consiliului Europei, încercându-se identificarea unor soluții cu privire la principalele provocări ale contextului internațional aflate în competența organizației de la Strasbourg.

În intervenţia sa, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul activ al României pentru eficientizarea multilateralismului și întărirea rezilienței strategice pe baza valorilor democratice, precum şi a dreptului internațional. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea constituirii, pentru un viitor durabil, a unui spațiu juridic european comun, bazat pe principiile statului de drept.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat, totodată, susţinerea pentru eforturile menite să descurajeze orice tip de propagandă în favoarea ideologiilor extremiste şi a mesajelor instigatoare la ură. În acest context, demnitarul român a informat Consiliul Europei și statele membre despre adoptarea recentă de către Guvernul României a primei Strategii naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursurilor de ură, arătând că strategia prevede un mecanism interinstituțional complex, care va conduce la o mai bună abordare a radicalizării și a manifestărilor generatoare de ură.

De asemenea, ministrul român de eterne s-a referit la provocările aduse de dezvoltarea noilor tehnologii, inclusiv a inteligenței artificiale, care trebuie să aibă loc cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale și a standardelor etice.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat intrarea în vigoare a Protocolului nr. 15 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului și a exprimat speranța că aderarea UE la Convenție va avea loc cât mai curând.

În ceea ce priveşte conflictele prelungite, ministrul Bogdan Aurescu a accentuat că soluționarea acestora reprezintă o prioritate pentru România. Astfel, a subliniat necesitatea reluării dialogului politic în vederea identificării unor soluţii paşnice bazate pe principiile dreptului internaţional și respectarea suveranității și integrității teritoriale ale statelor vizate.

Secretarul General al organizaţiei a prezentat obiectivele conţinute în Cadrul Strategic, respectiv viziunea sa privind priorităţile asupra cărora ar trebui să se concentreze Consiliul Europei în următorii patru ani, în vederea valorificării unui sistem capabil să răspundă provocărilor emergente la nivel paneuropean. Intervenţiile miniştrilor de externe au evidenţiat inclusiv necesitatea identificării unor căi de acţiune pentru eficientizarea organizaţiei, prin coordonarea şi consolidarea cooperării între statele membre şi partenere în vederea implementării programelor menite să promoveze standardele CoE.

Agenda de discuţii a mai inclus: drepturile omului în era digitală; Raportul anual al Secretarului General al CoE cu privire la drepturile omului, statul de drept şi democraţia în Europa; conflicte şi crize în Europa; garantarea eficacităţii pe termen lung a sistemului Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului; cooperarea dintre CoE şi UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.