Acasă Social Sanatate Până la toamnă cel mai probabil va fi autorizată și vaccinarea copiilor...

Până la toamnă cel mai probabil va fi autorizată și vaccinarea copiilor cu vârste între 12 și 16 ani

DISTRIBUIȚI

 159534 – 10052021 – Autoritățile române își păstrează obiectivul de a vaccina până în toamnă 10,4 milioane de persoane, în condițiile în care până în prezent, în aproape cinci luni, au fost vaccinați 3,6 milioane de rezidenți. Acum, însă, spre deosebire de primele luni ale campaniei, accesul la vaccin este mult ușurat pentru populație, care are la dispoziție mai multe variante pentru a se imuniza, a arătat duminică seara, la Digi24, secretarul de Stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu. El crede că în următoarea perioadă persoanele vor veni la vaccinare motivate de pragmatism.

În plus, până la toamnă cel mai probabil va fi autorizată și vaccinarea copiilor cu vârste între 12 și 16 ani și va fi nevoie de gândirea unei noi strategii dedicate acestora.

Andrei Baciu a fost întrebat și despre străinii care lucrează sau trăiesc în România. Cei care au drept de ședere în România se pot înscrie singuri la vaccinare sau pot fi înscriși de angajator, însă nu orice turist străin se poate prezenta la vaccinare în România, pentru că fiecare țară are propria ei strategie, iar dozele de vaccin sunt, totuși, limitate.

Mai există, pe de altă parte, problema românilor care lucrează, de pildă, în Emiratele Arabe Unite și au fost vaccinați cu vaccinul chinezesc Sinopharm, nerecunoscut deocamdată în Europa, dar pentru care OMS a emis autorizație de urgență. Trebuie să mai stea ei în carantină la revenirea în România? „În acest moment se analizează și acest aspect, însă pentru noi sunt (valabile – n.r.) vaccinurile care au autorizație de la Agenția Europeană a Medicamentului. Lucrurile sunt în dinamică, se vor găsi soluții, adică se va echilibra situația, se va alinia la demersurile internaționale. Sunt astfel de discuții la nivel european, nu este România singura țară care se confruntă cu această situație, cred că în perioada următoare se va identifica o soluție oarecum uniformă la nivel european”, a declarat Baciu.

Soluții de vaccinare în România

În prezent, în România, oricine dorește să meargă să se vaccineze pe baza unei programări o poate face, prin intermediul platformei de programare, acolo unde este disponibilă și o hartă a centrelor de vaccinare din întreaga țară. Autoritățile încurajează în continuare acestă metodă, care oferă predictibilitate.

De asemenea, orice doritor se poate prezenta în orice centru de vaccinare doar cu buletinul și se poate vaccina, în limita locurilor disponibile. Prioritate au, în continuare, cei care își fac o programare. Dacă ai peste 60 de ani, poți fi vaccinat pe parcursul întregii zile, dacă există un loc liber, un slot neocupat. Dacă ai sub 60 de ani, te poți vaccina după ora 14:00, tocmai pentru a oferi în continuare prioritate persoanelor peste 60 de ani, a explicat Andrei Baciu.

Pe de altă parte, vor fi în continuare evenimente dedicate vaccinării, fie maratoane de vaccinare, fie centre drive-thru.

Există acum și posibilitatea de a ne vaccina cu ajutorul medicilor de familie. Sunt peste 3.000 de medici de familie care și-au exprimat disponsibilitatea de a vaccina atât persoane din cadrul listei proprii, dar și alte persoane, de pe listele altor medici de familie. Ei folosesc vaccinul Johnson&Johnson și până în prezent sunt în jur de 3.500 de persoane vaccinate deja la cabinetele medicilor de familie.

Continuă, de asemenea, maratoanele organizate în cadrul spitalelor militare până la data de 11 mai. Până în acest moment, au fost vaccinate 14.500 de persoane în cele 7 spitale militare din țară, iar 3.500 dintre acestea au fost imunizate pe parcursul nopții.

Abordare specială pentru vaccinarea copiilor

Copiii și adolescenții cel mai probabil vor fi incluși în curând în rândul populației care va putea fi vaccinată. Pfizer și Moderna fac demersuri pentru obținerea autorizației, iar Canada a devenit prima țară care deja a acordat-o (pentru Pfizer).

„Pentru vaccinul de la Pfizer-BioNTech, pentru 12-16 ani sunt studii, procedurile sunt în evaluare, deci probabil că vom avea vești în perioada următoare și din partea EMA. În momentul în care va primi autorizație, va putea fi utilizat pentru 12-16 ani, însă sunt studii în desfășurare și pentru copiii cu vârste mai mici, începând cu 6 luni, deci o să avem vești în acest sens pe măsură ce lucrurile evoluează”, a spus Andrei Baciu.

„Aici trebuie o abordare specială, tocmai pentru că va veni probabil această recomandare cândva în timpul verii. Este extraordinar de util acest punct pentru demararea școlii în toamnă”, a subliniat secretarul de stat.

„Am luat în calcul aceste lucruri, le gândim, însă trebuie să ne apropiem de acel eveniment pentru a face pași concreți. Depinde foarte mult de momentul în care se va primi efectiv aprobare. Noi suntem foarte atenți și monitorizăm dinamica evenimentelor și deja am început o analiză despre cum ar fi cel mai bine să abordăm această situație, care este un pic diferită la nivel tactic față de ceea ce am făcut până acum”, a spus Andrei Baciu.

O abordare diferită, în special prin adaptarea mesajului și a tipului de comunicare, promit autoritățile în perioada următoare și în cazul populației rurale, mai reticentă în privința vaccinării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.