Acasă Anchete Peste 56.000 de bunuri culturale recuperate prin cooperarea internațională a forțelor de...

Peste 56.000 de bunuri culturale recuperate prin cooperarea internațională a forțelor de ordine, inclusiv din România

DISTRIBUIȚI

159561 – 11052021 – Cea de-a cincea ediție a operațiunii PANDORA derulată în perioada 1 iunie – 31 octombrie 2020 a fost o acțiune de succes pentru autoritățile de aplicare a legii din cele 31 de state participante, inclusiv România, în ciuda restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19. Pandora V a vizat traficul ilicit de bunuri culturale, finalizându-se cu confiscarea a peste 56.400 de bunuri culturale (obiecte arheologice, mobilier, monede, picturi, instrumente muzicale și sculpturi).

Potrivit EUROPOL, în faza operațională au avut loc zeci de mii de verificări și controale în diverse aeroporturi, porturi, puncte de trecere a frontierei, precum și în casele de licitații, muzee ori reședințe private. Rezultatul – peste 300 de dosare deschise și 67 de persoane arestate.

Având în vedere natura globală a acestor infracțiuni, unități de coordonare a operațiunilor care funcționează permanent au fost înființate, pe de o parte, de Europol și de Organizația Mondială a Vămilor (OMV) și INTERPOL pe de altă parte, cu rolul de a sprijini schimbul de informații, pentru a disemina alerte, anunțurile și pentru realizarea verificărilor în diferitele baze de date naționale și  internaționale.

Operațiunea a fost condusă de Garda Civilă Spaniolă (Guardia Civil), cu coordonarea internațională a Europol, INTERPOL și OMV. PANDORA V a fost realizat în cadrul Platformei europene multidisciplinare împotriva amenințărilor penale (EMPACT).

Astfel, 27.300 de artefacte arheologice au fost confiscate în urma unei singure anchete realizată de Vama Franceză (Douane). A fost arestat un suspect, care sriscă o pedeapsă cu închisoarea și o amendă de câteva sute de mii de euro.

De asemenea, autorități spaniole au confiscat peste 7.700 de bunuri culturale, inclusiv artefacte arheologice, monede, sculpturi și statui, arme, picturi și arhive de sunet, film și fotografie cu o valoare mai mare de 9 milioane euro.

În faza operațională, Garda Civilă Spaniolă (Guardia Civil) a finalizat, de asemenea, o anchetă complexă începută în cadrul Pandora III. Drept urmare, o persoană a fost arestată și 94 de obiecte furate în diferite lăcașuri de cult au fost recuperate, iar de la domiciliul acesteia a fost confirscată suma de 165.000 de euro în numerar. Arestatul este suspectat că a încercat să vândă online aceste bunuri furate, precum un pot de argint din secolul al XVI-lea și un manuscris luminat al Apocalipsei de Beatus de Liébana.

În timpul verificărilor pe internet, poliția suedeză (Polisen) a identificat un obiect de artă populară furat din Suedia în 2019. La aceeași licitație online, poliția suedeză a descoperit o pereche de sfeșnice din secolul al XVII-lea furate de la biserica suedeză în urmă cu 8 ani.

Și Corpul Carabinierilor italieni (Arma dei Carabinieri) a raportat confiscarea a peste 2.700 de bunuri culturale, inclusiv ceramică, bunuri arheologice, artă și cărți în valoare de 1.155.000 euro.

Poliția elenă (Ελληνική Αστυνομία) a realizat 34 de arestări și a recuperat un total de 6.757 de antichități, inclusiv obiecte din ceramică și marmură, precum și 6.452 de monede, dintre care 5.533 au fost recuperate într-o singură anchetă. Într-un caz, doi cetățeni greci au fost arestați pentru că au încercat să vândă 6 antichități din marmură și argilă contra sumei de 150.000 de euro.

De asemenea, au fost confiscate 50 de detectoare de metale, 6 dintre ele – direct în situri arheologice, demonstrând în mod clar că astfel de situri sunt tratate.

Câteva sute de grenade din cel de-al Doilea Război Mondial și alte dispozitive explozive au fost confiscate de Poliția slovacă (Policajný zbor Slovenskej republiky), situație îngrijorătoare pentru că unele dintre dispozitivele explozive vechi sunt încă funcționale și pot duce la numeroase victime.

În cadrul Operațiunilor Pandora V, Poliția Națională Olandeză (Politie) a organizat patrulă cibernetică, axată pe piețele online, prilej cu care au fost identificate vânzări online suspecte, în urma cărora au fost deschise 15 noi investigații.

Țările participante în cadru operațiunii Pandora V sunt Albania, Austria, Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Macedonia de Nord, Muntenegru , Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia și Regatul Unit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.