Acasă Economie Propunere: 5%TVA pentru cărțile electronice

Propunere: 5%TVA pentru cărțile electronice

DISTRIBUIȚI

 159720 – 21052021 – Deputatul USR PLUS Cătălin Teniță a depus, alături de deputatul PNL Sebastian Burduja, în calitate de co-inițiator, o inițiativă legislativă prin care propune scăderea TVA pentru cărțile digitale la 5%, la fel ca pentru cărțile tipărite. În prezent, TVA pentru cărțile digitale este de 19%.

”O carte tipărită are TVA 5%, o carte electronică 19%. Acest lucru nu este compatibil cu dorința României de a merge spre o societate digitală. E nevoie să urmăm exemplul celorlalte 17 țări din Uniunea Europeană care și-au egalizat deja TVA-ul pe cota redusă, după Decizia Consiliului de la finalul lui 2018 care a permis acest lucru, potrivit căreia cărțile, indiferent de „forma de agregare”, sunt un bun esențial”, spune Teniță. .

În ciuda consumului mic de carte digitală din țara noastră, Teniță arată că inițiativa este necesară deoarece asistăm la o tranziție digitală rapidă în întreaga lume, inclusiv în privința obiceiurilor de consum cultural, cu predominanță la nivelul generațiilor tinere care sunt obișnuite mult mai mult cu tableta sau telefonul decât cu mersul la biblioteci sau librării.

Mai mult, criza provocată de Covid-19 a limitat mobilitatea oamenilor, fiindcă multe luni din 2020 și 2021 librăriile și bibliotecile au fost închise sau au avut program limitat, ceea ce a făcut ca volumele de carte achiziționate sau împrumutate să scadă dramatic în raport cu anii anteriori.

Amintim că în data de 2 octombrie 2018, la nivelul Uniunii Europene, Consiliul a convenit asupra unei propuneri care permite statelor membre să aplice cote reduse, foarte reduse sau cote zero de TVA pentru publicațiile electronice, aliniind astfel normele în materie de TVA pentru publicațiile electronice cu cele pentru publicațiile pe suport fizic.

Această inițiativă are deja semnătura a peste 100 de membri ai parlamentului.

În momentul de față, piața de carte din România este cea mai mică din Uniunea Europeană când o raportăm la numărul de locuitori, având o valoarea de circa 60-65 milioane de euro anual, potrivit datelor Eurostat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.