Acasă Politic Propunere pentru îmbunătățirea transparenței decizionale

Propunere pentru îmbunătățirea transparenței decizionale

DISTRIBUIȚI

159831 – 28052021 – Un proiect legislativ pentru modificarea Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională are în vedere crearea unei platforme electronice naționale unde toate autoritățile administrației publice locale și centrale să publice actele normative aflate în dezbatere publică, dar și sancțiuni pentru autoritățile publice care nu respectă această obligație. În plus, se propune ca toate instituțiile publice să posteze documentele și în format editabil, astfel încât cetățenii, dar și reprezentanții altor instituții care vor să formulize propuneri să poată prelua mai ușor informațiile distribuite.

De asemenea, inițiatorii proiectului propun ca autoritățile publice să îți desfășoare ședințele publice de dezbateri a proiectelor de acte normative și în mediul online, acestea fiind accesibile live de pe site-ul instituțiilor respective. Propunerea este lansată de mai mulți parlamentari USRPLUS.

Oana Cambera, deputat de Ilfov, co-inițiator al proiectului, consideră că ”exprimarea opiniei, prezentarea ideilor și implicarea cetățenilor în procesul decizional trebuie să fie elemente esențiale ale unei administrații publice locale democratice. Este momentul să sprijinim transformarea administrației românești în una deschisă, colaborativă, în care cetățeanul să fie un pilon central. Prin acest proiect ne dorim să încurajăm cât mai mulți oameni să participe activ la fundamentarea deciziilor și să eliminăm obstacolele din consultarea publică, care este în prezent un proces greoi și contraintuitiv”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.