Acasă Anchete Justitie Rechizitoriu DNA: Culisele afacerilor din România dintre Elliott Broidy, omul lui Trump,...

Rechizitoriu DNA: Culisele afacerilor din România dintre Elliott Broidy, omul lui Trump, și Liviu Dragnea / Miza: 10 miliarde de euro, contracte militare / La cât ajungea comisionul lui Cristian Burci / Dragnea l-a invitat pe Trump în România

DISTRIBUIȚI

159693 – 20052021 – Rechizitoriul DNA prin care fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru trafic de influență în legătură cu vizita în SUA la inaugurarea președintelui Donald Trump, în ianuarie 2017 conține detalii despre relațiile fostului lider PSD cu nume grele de oameni de afaceri din România și SUA.

Astfel, alături de Dragnea, în prima parte a dosarului, au fost trimiși în judecată pentru cumpărare de influență și omul de afaceri Cristian Burci, patron al ziarului Adevărul și fost patron al Prima TV, fiul lui, Carlo Burci, și Dan Belcea, prieten și partener de afaceri al lui Cristi Burci, CEO al off-shore-ului controlat de Burci, Celeran Ventures LLC, din Tortola, Insulele Virgine Britanice.

Potrivit procurorului DNA Jean Uncheșelu (acum, la Parchetul European), fostul lider PSD Liviu Dragnea și-ar fi traficat influența pe lângă premierul Sorin Grindeanu și reprezentanți ai MAPN și MAI astfel încât compania Circinius Defence LLC să obțină contracte cu Armata României pentru ”sistemul C4I cu capabilități de integrare ISTAR” și pentru un Centru de Analiză a Informațiilor din Surse Deschise (Open-Source intelligence – OSINT) pentru MAPN și MAI.

Compania Circinius Defence LLC este controlată, prin fondul de investiții Broidy Capital Management, de Elliott Broidy, unul dintre fundraiserii și vicepreședinții Comitetului de inaugurare al președintelui SUA, Donald Trump.

În 2009, Broidy a recunoscut la New York că a dat mită 1.000.000 de dolari unor oficiali ai statului și manageri ai fondurilor private de pensii, potrivit presei americane.

Primul articol din presa românească despre legătura dintre Briody, Dragnea și contractele militare a fost publicat în februarie 2018:

Sistemul C4I este un ”sistem de comandă, control, comunicații, calculatoare și informații militare” al Forțelor terestre ale armatelor. Capabilități ISTAR înseamnă ”intelligence, surveillance, target acquisition and reconnaissance”.

De notat că, pe 1 august 2017, CSAT ”a aprobat Planul de înzestrare a Armatei Române 2017-2026, în care sunt incluse 8 programe care depășesc 100 de milioane de euro fiecare, printre care și sistemul C4I cu capabilități de integrare ISTAR. Realizarea programelor de înzestrare presupune o finanțare cu fonduri multianuale planificate în valoare de 9,8 miliarde euro”, se arată în rechizitoriul DNA.

Potrivit unui email al lui Cristian Burci către Elliott Broidy, citat în rechizitoriul DNA, <<Liviu Dragnea le-a transmis faptul că este pentru prima dată în istorie când liderul celui mai mare partid din România, care are majoritate semnificativă în Parlament și controlează Guvernul, dorește să construiască o relație ”onestă” cu SUA, dar a precizat în schimb că pentru a construi acest lucru are nevoie de dezvoltarea unei relații de afaceri Liviu Dragnea – Elliott Broidy, în cadrul căreia compania Circinius să își ”asume” procesul de achiziție de echipamente militare de către România pe o perioadă de 4 ani, cu o valoare de aproximativ 3.5 miliarde de dolari pe an>>, se arată în rechizitoriu DNA.

În schimb, procurorii susțin că Dragnea ar fi obținut de la Broidy: bilete de 250.000 de dolari la inaugurarea președintelui Donald Trump din ianuarie 2017, servicii de imagine de 30.000 de dolari pentru PSD din partea companiei americane de marketing politic Brownstein Hyatt Farber Schreck din Wahsington DC și a consultantului Barry Jackson, fost chief of staff al fostului speaker republican al Camerei Reprezentanților, John Boehner, promisiunea unei vizite în România a lui Donald Trump în mai 2017 și a unei întâlniri în SUA cu speakerul Paul Ryan.

DNA i-a pus sechestru lui Liviu Dragnea pe aceste sume, în total 280.000 de dolari, obiect al infracțiunii de trafic de influență.

Totul ar fi plecat de la omul de afaceri Cristi Burci, în decembrie 2016, în contexul victoriei zdrobitoare a PSD la alegerile parlamentare.

Potrivit procurorilor, Burci era prieten cu Gary Parenti, un consultant politic american, care i l-a prezentat pe Steven Reno Loglisci, un om de afaceri american cu investiții imobiliare, ”conectat la nivelul noii administrații americane datorită relațiilor strânse pe care le are cu Elliott Broidy, apropiat al lui Donald Trump și vicepreședintele trezoreriei Partidului Republican în perioada campaniei pentru alegerea președintelui SUA”, potrivit rechizitoriului DNA.

Pe de altă parte, Cristi Burci era prieten cu Liviu Dragnea, ”despre care știa că este interesat de potențarea propriei imagini și a partidului la nivelul administrației americane”.

Așa ar fi ajuns Burci la Broidy. Potrivit declarațiilor lui Steve Loglisci în fața FBI și citate în rechizitoriul DNA, inițial, Elliott Broidy nu ”știa unde este Bucureștiul”.

Dragnea, în vizită la Trump în locul președintelui din Congo

În calitatea sa de fundraiser (sponsor) cu 700.000 de dolari al campaniei lui Donald Trump, Elliot Broidy a devenit unul dintre vicepreședinții Comitetului de Inaugurare și avea bilete la ceremoniile de inaugurare în valoare de 250.000 de dolari.

Prin intermediul CEO-ului Circinius Defence LLC, Alan Blaine Stone, Broidy ar fi tăiat o factură de 2 milioane de dolari, <<având ca obiect ”Capacități Militare – Evaluarea și Reviziuirea/Servicii și Suport”, pe care i-a trimis-o președintelui Republicii Congo, Denis Sassou Nguesso>>, potrivit documentului DNA.

Între timp, președintele congolez a călătorit în SUA pentru a se întâlni cu președintele Donald Trump la reședința acestuia de la Mar-a-Lago, Florida, dar întâlnirea nu a avut loc ceea ce l-a făcut pe Denis Sassou Nguesso să creadă că nici invitația lui Broidy la ceremonia de inaugurare a președinției lui Trump de la New York nu se va realiza. Așa că ar fi renunțat la ocazie.

Așa ar fi ajuns Broidy, potrivit procurorilor DNA, să-i vândă biletele lui Burci pentru Dragnea în schimbul promisiunii unor contracte militare în România.

Vizita lui Dragnea în SUA s-a realizat (după cum știm cu toții din celebrele fotografii). Potrivit declarației în fața FBI a Ericai Hilliard din staff-ul lui Elliott Broidy – acesta din urmă ”a fost foarte mulțumit de faptul că președintele Donald Trump s-a oprit la masă și astfel Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu au fost impresionați de conexiunile sale la nivelul noii administrații americane”, potrivit rechizitoriului DNA.

Dragnea ar fi încercat și el să își țină promisiunea de a-l ajuta pe Broidy să obțină contracte în România

Astfel, Broidy a venit de mai multe ori în România pentru discuții cu reprezentanți ai MAPN și MAI, inclusiv cu ministrul de Interne, Carmen Dan, și șeful Armatei, generalul Nicolae Ciucă.

La o cină de afaceri cu Elliott Boidy, pe 24 aprilie 2017, acasă la Burci, la Siliștea Snagov, Dragnea l-ar fi chemat pe premierul Grindeanu.

”Martorul (Sorin Grindeanu – n.r.) a perceput chemarea sa de către Liviu Dragnea la acel eveniment ca fiind folosită de Liviu Dragnea pentru a le demosntra lui Cristian Burci și lui Elliott Broidy puterea și influența pe care el, Liviu Dragnea, le are asupra Guvernului României, în sensul că poate oricând să le asigure acestora interese pe care cei doi oameni de afaceri le aveau în România”, potrivit rechizitoriului DNA.

S-a semnat și o înțelegere scrisă chiar. La data de 5 iulie 2017, Circinius Defense SRL – subsidiara din România a Circinius Defence LLC – ”a încheiat o înțelegere în asociere cu Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații SRL (CSR), reprezentată de Gherman Mihai (fiul fostului președinte PDSR al Parlamentului, Oliviu Gherman – n.r.), având ca obiect implementarea în România a programului C4ISR, liderul asocierii urmând a fi Circinius Defense SRL”.

Sistemul C4I al Forțelor Terestre Române și Centrul OSINT nu ar fi fost singurele oportunități de afaceri propuse lui Broidy de către Burci.

Potrivit DNA, pe 19 februarie 2017, Burci i-a trimis un mail lui Steve Loglisci ”în care îi detaliază potențialele afaceri ce puteau fi dezvoltate pe teritoriul României”, printre care se numărau și elicopterele Bell, avioanele F-16, Fondul Suveran la României (o idee a lui Liviu Dragnea de a strânge într-un fond de investiții companiile de stat profitabile românești), Roșia Montana, Afacerea Roșia Montana.

Cristi Burci și Steve Loglisci ar fi încercat să îl determine pe Elliott Broidy să investească în proiectul Roșia Montana și să medieze în litigiul dintre statul român și compania de exploatare auriferă de la ICSID.

”În legătură cu proiectul Roșia Montana, Cristian Burci a arătat că reprezentanții Gabriel Resources doresc ajutorul lor, deoarece în situația în care acest conflict nu este mediat de ei, România va pierde 4 miliarde la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor (ICSID – Washington – n.r.), iar societatea Gabriel Resources nu va mai putea să demareze acest proiect. Cristian Burci a precizat că îi va suna pe reprezentanții societății Gabriel Resources pentru a le sugera să îl motiveze pe Elliott Broidy cu cedarea unor părți din acțiuni pentru a-i ajuta în rezolvarea favorabilă a conflictului cu Statul Român”, se arată în rechizitoriul DNA.

De precizat în context că, potrivit presei americane, Elliott Broidy a fost preşedinte al fondului de investiţii Markstone Capital, unde unul dintre investitori era miliardarul israelian, Benyamin Steinmetz.

Steinmetz este cunoscut în România drept unul dintre investitorii de la Roşia Montana, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa şi suspectat că ar fi în spatele afacerii Black Cube de spionare a fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Broidy a fost nevoit să îşi dea demisia de la Markstone Capital în 2009, după ce a recunoscut că a dat mită 1 milion de dolari către oficiali ai statului New York şi către manageri ai fondurilor private de pensii.

Comisionul lui Burci

Potrivit DNA, comisionul lui Cristi Burci din miliardele pentru Armată puse la bătaie de Dragnea ar fi fost cu peste 6 zerouri, în dolari.

”În data de 03 august 2017, Cristian Burci i-a solicitat Florentinei Ciobanu, una din angajatele sale, să printeze un document în care sunt calculate procentele de câștig în cadrul programului C4ISR, conform căruia el urma să câștige un procent de 15 % din valoarea contractului, respectiv o sumă cuprinsă între 25.650.000 USD și 51.300.000 USD”, se arată în rechizitoriul DNA.

Scrisoarea lui Dragnea către Trump

Fostul lider PSD este acuzat și că ar fi primit de la Cristi Burci ”promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite pentru sine, constând în recunoașterea internațională a personalității politice a acestuia prin organizarea prin intermediului lui Elliott Broidy a unei întâlniri în luna mai 2017 la sediul Parlamentului României cu președintele SUA Donald Trump și a unei întâlniri în SUA în perioada mai – iunie 2017 cu președintele Camerei Reprezentanților SUA Paul Ryan, întâniri în final neconcretizate”.

Pe 3 aprilie 2017, Dragnea i-a și trimis o inivitație lui Trump prin intermediul lui Cristian Burci și Elliott Broidy.

Până la urmă, Elliott Broidy și-a pierdut răbdarea cu partea română și le-a dat deadline de încheiere a afacerii pe data de 31 decembrie 2017. Cum lucrurile trenau, Cristi Burci, Dan Belcea și frații Steve și David Loglisci s-ar fi gândit să preia ei afacerea în cazul în care se retrăgea Broidy.

<<În data de 26 noiembrie 2017, Dan Belcea le propune lui Burci Cristian-Ionel, Steven Loglisci, David Loglisci, achiziționarea de către aceștia a societății Circinius Defence SRL, în situația în care Elliot Broidy se retrage din afacerea C4ISR în România, și să continue să urmărească obținerea acestui contract.

În data de 27 noiembrie 2017 a fost agreată de toate părțile forma finală a contractului de generare, executare și asistență de afaceri între Circinius Defence LLC, Steve Loglisci și Celeran Ventures SA conform căruia, în cazul încheierii unui contract de către Circinius LLC cu Statul Român, se stabilesc beneficii în favoarea celor 3 părți. În cadrul contractului se precizează că Celeran Ventures a adus companiei Ciricnius LLC o serie de oportunități de afaceri în România, respectiv programul C4I și programul OSINT. Se precizează de asemenea că, în situația obținerii unui contract de către Circinius LLC în România, societatea Celeran Ventures va avea un câștig echivalent cu 15% din valoarea contractuală.

În data de 28 noiembrie 2017, Cristian Burci a trimis un email către Steve Loglisci, Dan Belcea, Carlo Burci și David Loglisci, cu mențiunea ”Felicitări nouă tuturor! Aceasta va fi o afacere grozavă”, atașând varianta finală a contractului dintre Circinius LLC, Celeran Ventures LLC și Steve Loglisci>>, se arată în rechizitorul DNA.

Până la urmă, afacerea nu s-a perfectat până la finalul lui 2017, Boidy a renunțat, iar ceilalți nu au mai avut forță să o continue.

De notat și că, în cadrul acestei părți a dosarului DNA, au fost audiați ca martori foștii premieri PSD Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, fostul șef SRI și ex-ambasador în SUA, George Maior, foștii miniștri PSD ai Apărării, Sorin Leș și Mihai Fifor, fostul șef al Armatei, Nicoale Ciucă și fostul procuror general al României, Ilie Botoș.

Potrivit rechizitoriului, ”în acea perioadă, Cristian Burci demarase unele acțiuni pentru înființarea în România a unei societăți de furnizare de servicii în domeniul informațiilor militare în care îi cooptase pe martorii Cristian Dincovici și Ilie Botoș, persoane cu experiență în această activitate”.

”În seara zilei de 11 decembrie 2016, a fost organizată o conferință telefonică la care au participat Cristian Burci, Carlo Burci, Steve Loglisci, Cristian Dincovici, Ilie Botoș și Stan Manning”, se arată în rechizitoriu.

Elliott Broidy, Cristi Burci, fiul lui, Carlo Burci, Steve Loglisci și Alan Blaine Stone, CEO-ul Circinius Defence LLC, au fost audiați de către FBI, în cadul comisiei rogatorii cu România.

G4Media.ro a a scris pe larg despre legăturile dintre Elliot Broidy, Cristian Burci  și Liviu Dragnea în România. Am fost amenințați inclusiv cu un proces la Londra de către avocații lui Elliot Broidy, o evidentă tentativă de intimidare. – sursa: G4Media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.