Acasă Social Aparare Summitul Formatului București (B9), reuniune online

Summitul Formatului București (B9), reuniune online

DISTRIBUIȚI

159463 – 04052021 – Președintele României, Klaus Iohannis, va găzdui, luni, 10 mai 2021, împreună cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, Summitul Formatului București (B9), anunță Administrația Prezidențială.

Evenimentul este organizat la inițiativa Președintelui României și se va desfășura cu prezența la București a președintelui Poloniei și cu participarea prin videoconferință a celorlalți șefi de state din Formatul București, precum și a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea Summitului NATO care va fi organizat la Bruxelles, la 14 iunie 2021, cu accent special pe consolidarea relației transatlantice, a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, precum și pe procesul de reflecție NATO 2030. Reuniunea va avea loc inclusiv în contextul recentelor evoluții îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre.

Dialogul și cooperarea cu partenerii din Vecinătatea Estică, sprijinul pentru consolidarea capacităților acestora de apărare, precum și sporirea rezilienței NATO, a aliaților și partenerilor în fața provocărilor actuale de securitate, vor fi, de asemenea, abordate de participanții la reuniunea de vârf.

Formatul București (B9) este o inițiativă lansată de președintele României, Klaus Iohannis, și de președintele Poloniei, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianței: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Primul Summit B9 a fost organizat la București, în noiembrie 2015. Reuniunile ulterioare la nivel înalt au avut loc la Varșovia (8 iunie 2018) și Košice (28 februarie 2019).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.