Acasă Externe Agenda Europeana UE dă în judecată din nou AstraZeneca

UE dă în judecată din nou AstraZeneca

DISTRIBUIȚI
Image: 557581148, License: Royalty-free, Restrictions: Contributor country restriction: Worldwide, Worldwide. Contributor usage restriction: Advertising and promotion, Consumer goods. Contributor media restriction: {A8BFD86D-8D5B-4741-B0D7-0A6F40E518DB}, {A8BFD86D-8D5B-4741-B0D7-0A6F40E518DB}., Model Release: no

 159570 – 12052021 – Uniunea Europeană a lansat un nou proces împotriva AstraZeneca, fapt care ar putea duce la sancțiuni financiare pentru compania despre care UE susține că a încălcat contractul de aprovizionare cu vaccinuri anti-Covid. Procesul este al doilea intentat de blocul comunitar împotriva AstraZeneca.

Reprezentanții AstraZeneca spun că prima acțiune în justiție a UE este lipsită de motivație, afirmând că instituția a respectat contractul. Avocatul companiei a declarat marți că noul proces nu este necesar, având în vedere că există deja unul în desfășurare, relatează Reuters. Audierea ar urma să aibă loc la un tribunal din Bruxelles pe 26 mai.

AstraZeneca a livrat Uniunii Europene în primul trimestru al lui 2021 30 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, din cele 120 de milioane prevăzute în contract. Pentru cel de-al doilea trimestru, compania a anunţat că va putea livra numai 70 de milioane din cele 180 de milioane de doze anunțate iniţial.

”’În procedura declanşată cerem, ca o compensație parțială și imediată pentru întârzieri, livrarea celor 90 de milioane de doze restante din primul trimestru, iar livrarea acestora să se încheie până la sfârşitul lunii iunie. Cerem ca tribunalul să ceară societăţii efectuarea livrărilor, iar în cazul în care nu-şi respectă această obligaţie să putem cere plata unor penalităţi financiare”, a susținut un reprezentant legal al Uniunii Europene.

Obiectivul AstraZeneca este de a livra 100 de milioane de doze până la jumătatea anului, lucru confirmat de avocatul companiei, Hakim Boularbah. Acesta a declarat că AstraZeneca nu este obligată să livreze întregul volum de doze stabilit în contract, întrucât s-a angajat doar „să depună eforturi” pentru a-l realiza.

El a refuzat să răspundă la întrebarea dacă AstraZeneca ar putea accepta cererea UE de a livra 120 de milioane de doze până la sfârșitul lunii iunie. Compania a menționat problemele de producție și restricțiile de export ca motive pentru întârzierea aprovizionării către UE.

Avocatul UE a declarat instanței că UE speră ca restul celor 300 de milioane de doze contractate să poată fi livrate de AstraZeneca până în septembrie, deși nu a depus o cerere formală în acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.