Acasă Social Un nou ordin de ministru pentru evaluarea dosarelor de pensii

Un nou ordin de ministru pentru evaluarea dosarelor de pensii

DISTRIBUIȚI

 159796 – 27052021  – Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunță că va emite un nou ordin privind procesul de evaluare a dosarelor de pensii, după ce a crescut numărul proceselor în instanță. „Vom introduce obligativitatea ca toate datele care atestă factori suplimentari de contributivitate să fie introduse în dosare, de către casele județene de pensii, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

„Am decis să emitem un nou ordin de ministru referitor la procesul de evaluare a dosarelor de pensii, pentru că am constatat necesitatea reglementării rapide a anumitor aspecte care țin de datele din dosarele de pensii”, a postat Raluca Turcan pe Facebook.

Ministrul Muncii a punctat motivele pentru care este necesar un nou act normativ: Mulți pensionari se adresează caselor județene de pensii cu solicitarea de a li se lua în calcul factorii suplimentari de contributivitate pentru care prezintă documente. Absența unui cadru legal și a unei practici unitare în această materie au făcut ca soluțiile să fie diferite: unele case județene acceptă să includă în dosarele de pensii datele din aceste adeverințe, altele nu. Prin urmare, a crescut numărul proceselor în instanță, aceasta fiind singura cale prin care pensionarii puteau obține includerea acestor elemente suplimentare de contributivitate în calculul pensiei. Astfel, în 2020, statul a plătit pentru procesele câștigate de pensionari aproximativ 10 milioane de lei. În primul trimestru al acestui an, cheltuielile de judecată plătite de Casa Națională de Pensii au fost de 3,2 milioane de lei, ceea ce înseamnă că, până la final de an, ne putem aștepta la aproximativ 13 milioane de lei pentru asistență juridică în procese.

Prin noul ordin de ministru, vom introduce obligativitatea ca toate datele care atestă factori suplimentari de constributivitate să fie introduse în dosare, de către casele județene de pensii, pentru a avea o bază de date completă, digitală. În paralel cu procesul tehnic de digitalizare a informațiilor din dosare, continuăm procesul de elaborare a unei noi legi a pensiilor. Cel mai probabil în a doua jumătate a anului viitor, vom avea o legislație a sistemului de pensii care să aducă predictibilitate și echitate și care să permită recalcularea tuturor celor 5 milioane de pensii din România, a spus Turcan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.