Acasă Life 12 iunie, Ziua Mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor

12 iunie, Ziua Mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor

DISTRIBUIȚI

  160025 – 12062021 – Aproximativ 152 de milioane de copii din întreaga lume sunt exploatați prin muncă, dintre care jumătate fac munci periculoase. Copiii ajung în aceste situații din diverse motive. Cel mai adesea, copiii muncesc atunci când familiile lor se confruntă cu provocări financiare sau incertitudine – fie din cauza sărăciei, a îmbolnăvirii unui membru al familiei sau a pierderii locului de muncă în cazul părintelui care întreține familia.

Consecințele sunt uluitoare. Exploatarea copiilor poate duce la vătămări corporale și mentale extreme și chiar la moarte. Poate duce la sclavie și exploatare sexuală sau economică. Și, în aproape toate cazurile, îndepărtează copiii de școală și de sistemul sanitar, limitându-le drepturile fundamentale și amenințându-le viitorul.

Copiii migranți și refugiați, dintre care mulți au fost dezrădăcinați de conflicte, dezastre sau sărăcie, riscă, de asemenea, să fie forțați să muncească și chiar să fie traficați, mai ales dacă migrează singuri sau urmează rute nesigure cu familiile lor.

Copiii traficați sunt adesea supuși violenței, abuzului și altor încălcări ale drepturilor omului. Și unii ar putea fi obligați să încalce legea. Pentru fete, amenințarea cu exploatarea sexuală se profilează în mare măsură, în timp ce băieții pot fi exploatați de forțe armate sau grupuri militare.

Oricare ar fi cauza, ezploatarea copiilor prin muncă duce la inegalitate socială și discriminare și le răpește copilăria. Spre deosebire de activitățile care îi ajută pe copii să se dezvolte, cum ar fi contribuția la treburile casnice ușoare sau un loc de muncă în timpul vacanțelor școlare, exploatarea le limitează accesul la educație și dăunează creșterii fizice, mentale și sociale. În special pentru fete, „tripla povară” a școlii, a muncii și a treburilor casnice crește riscul de a rămâne în urmă, făcându-le și mai vulnerabile la sărăcie și excluziune.

Aproape jumătate din acest fenomen are loc în Africa (72 de milioane de copii), urmată de Asia și Pacific (62 de milioane).

70% dintre copiii exploatați lucrează în agricultură, în special în agricultura de subzistență și comercială și în creșterea animalelor.

Incidența exploatării prin muncă periculoasă în țările afectate de conflicte armate este cu 50% mai mare decât media globală.

Până în 2025, se estimează că 121 de milioane de copii vor fi exploatați prin muncă, 52 de milioane făcând munci periculoase. sursa:stiri.tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.