Acasă Life 3 iunie, Ziua Mondială a Bicicletei

3 iunie, Ziua Mondială a Bicicletei

DISTRIBUIȚI

 159893 – 03062021 – Bicicleta este una dintre cele mai importante invenții din istoria lumii. Oferă milioanelor de oameni un mijloc de transport cu costuri zero. Este practic, fiabil și te ajută să rămâi sănătos. Ziua Mondială a Bicicletei este o încercare a Națiunilor Unite de a recunoaște vitalitatea bicicletelor în întreaga lume. Bicicletele pot fi o soluție la provocările recuperării post-COVID-19? Țările membre europene ale Organizației Națiunilor Unite au creat recent un grup de lucru pentru a duce mai departe această întrebare și a discuta modalități de a face mobilitatea post-COVID-19 mai ecologică, sănătoasă și durabilă.

Investițiile în ciclism au devenit tot mai vizibile în planurile de redresare ale statelor membre UE. Cu toate acestea, în timp ce mai multe țări au intensificat recunoașterea importanței ciclismului pentru recuperarea post-pandemică, există încă mult loc de îmbunătățit.

După o analiză făcută de Federația Europeană a Bicicliștilor (ECF) în aprilie 2021, mai multe state membre au inclus în planurile naționale de redresare și reziliență, obiective concrete privind ciclismul, sporind în același timp investițiile pe termen lung în infrastructură și proiecte.

NRRP-urile marchează un succes major pentru promovarea ciclismului în Europa, indicând faptul că vizibilitatea crescută a ciclismului experimentată în timpul pandemiei va continua pe măsură ce țările UE revin la normalitate. Cu toate acestea, există și motive de îngrijorare, mai multe țări continuând să aibă performanțe insuficiente, iar unele chiar să retragă angajamentele anterioare față de ciclism.

Ciclismul este un mod ecologic, sigur și sănătos de a călători oriunde. Mersul pe bicicletă poate salva vieți, îmbunătățește mediul și poate contribui la reducerea sărăciei.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, la 12 aprilie 2018, o rezoluţie în cadrul celei de-a 72-a sesiuni ordinare de la New York, prin care se sărbătoreşte la 3 iunie, în toată lumea, Ziua mondială a bicicletei, precizează https://ecf.com, site-ul Federaţiei Europene a Cicliştilor (ECF).

Ziua Mondială a Bicicletei încurajează dezvoltarea durabilă, întărește educația, inclusiv educația fizică pentru copii și adolescenți, promovează sănătatea și toleranța, previne bolile, crește înțelegerea și respectul reciproc, încurajează părțile interesate să sublinieze și să promoveze ciclismul ca mijloc de promovare a incluziunii sociale și a culturii păcii.

Activitatea fizică regulată, de intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos, mersul pe bicicletă și practicarea sportului, are beneficii mari pentru sănătate. La toate vârstele, de exemplu, beneficiile activității fizice depășesc potențialul rău cauzat de un accident. Puțină activitate fizică este mai bună decât nimic.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), infrastructura sigură pentru mersul pe jos și cu bicicleta este o chestiune de echitate. În zonele urbane mai sărace, unde de multe ori oamenii nu își pot permite o mașină, mersul pe jos și cu bicicleta pot asigura transport, reducând în același timp riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, anumite tipuri de cancer, diabet și chiar deces. Prin urmare, îmbunătățirea transportului activ nu este doar sănătoasă.

Ziua de 3 iunie a devenit oficial Ziua națională a bicicletei, după ce, în noiembrie 2020, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea inițiată de 21 de senatori și deputați UDMR.

„Se declară ziua de 3 iunie – Ziua naţională a bicicletei. Ziua naţională a bicicletei poate fi marcată de către autorităţile publice centrale şi locale, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice, prin organizarea şi/sau participarea la programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau sportiv, consacrate informării şi conştientizării beneficiilor oferite de mersul pe bicicletă”, prevede legea promulgată de președintele Klaus Iohannis.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.