Acasă Opinii/Analize Cea de-a treia doză propusă de Pfizer și Moderna ar putea să...

Cea de-a treia doză propusă de Pfizer și Moderna ar putea să nu fie necesară pentru toată lumea

DISTRIBUIȚI

 160139 – 22062021 – În momentul de față ne aflăm într-o cursă între vaccinuri anti-COVID și variantele virusului SARS-CoV-2, consideră virusologul Simona Ruţă. Ea subliniază că singurul mod în care putem să împiedicăm variantele să preia controlul este vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane care să nu mai răspândească virusul.

Profesorul doctor Simona Ruță spune că dintre cele patru variante existente ale virusului SAR-CoV-2 la ora actuală sunt două care ar putea produce îngrijorare mai mare. Este vorba despre varianta Gamma, cea din Brazilia, care poate da o reinfectare și Delta, cea din India, care este mai contagioasă.

Simona Ruţă: În România, secvențierile care se fac sunt absolut insuficiente. Sunt șapte centre care pot să facă secvențiere și raportează la INSP. Majoritatea variantelor identificate sunt însă variante de tip Alpha. Există numai 26 de cazuri de variante Delta raportate şi asociate unor focare în care există cetățeni indieni. Până acum, variantele, deşi au apărut în momente diferite, în regiuni diferite, au cam aceleași mutații selectate, ceea ce ne arată că există un număr finit de mutații care poate să apară în genomul viral, fără o pierdere importantă a fitness-ului replicativ. În cazul vaccinurilor bazate pe ARN Messager sunt studii publicate de Public Health England și care arată o eficacitate vaccinală de peste 93% după doza doi de Pfizer și o eficacitate vaccinală de 66%, după doza doi de AstraZeneca împotriva variantei Alpha și pentru varianta Delta o eficacitate cu numai șase procente mai redusă.

Ruţă a mai adăugat că cea de-a treia doză propusă de doi dintre producătorii de vaccinuri, Pfizer și Moderna, ar putea să nu fie necesară pentru toată lumea. Datele actuale arată că anticorpii neutralizanți persistă cel puțin șase-nouă luni de la vaccinare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.