Acasă Anchete Interne Cooperare între autoritățile române și franceze

Cooperare între autoritățile române și franceze

DISTRIBUIȚI

 159915 – 04062021 – La data de 3 iunie a.c., Poliția Română a organizat, împreună cu D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, o acțiune comună cu autoritățile franceze, pentru executarea unui ordin european de anchetă, formulat de Tribunalul Judiciar din Rennes, într-un dosar penal privind un grup organizat de criminalitate itinerantă.

Grupul ar fi fost format din cetățeni români, implicat în numeroase furturi de bunuri din sfera serviciilor agricole, pe întreg teritoriul Franței.

În fapt, este vorba despre un grup infracțional ai cărui membri, majoritatea din județul Dolj, ar fi comis, din ianuarie 2020, până în prezent, 47 de furturi de aparate GPS și alte materiale agricole, cauzând un prejudiciu de peste 830.000 de euro.

La începutul anului 2021, polițiștii de investigații criminale din România și Jandarmeria Națională Franceză au demarat o activitate de cooperare polițienească internațională, care, la scurt timp, a intrat în coordonarea EUROJUST.

În cadrul acestei cooperări, ieri, 3 iunie, în baza delegării D.I.I.C.O.T., polițiști ai Direcției de Investigații Criminale, împreună cu polițiștii de investigații criminale ai Inspectoratului de Poliție Județean Dolj, cu sprijinul celor ai Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți, au efectuat 12 percheziții domiciliare (11 în județul Dolj și una în județul Mehedinți), la adresele unde locuiesc membrii grupului infracțional sau unde ar fi putut fi găsite bunuri provenite din comiterea faptelor.

Au fost conduse la sediul Poliției, pentru audiere, 9 persoane. 5 persoane au fost reținute și prezentate, în vederea arestării preventive, pentru predare, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, pe numele lor fiind emise de autoritățile judiciare franceze mandate europene de arestare.

Concomitent cu aceste activități, în Franța, au fost efectuate alte 3 rețineri ale unor membri ai grupului infracțional cercetat, dintre aceștia 2 fiind cetățeni români și unul cetățean francez.

La acțiunea din România, în urma perchezițiilor domiciliare, au ridicate bunuri de interes în cauza penală (aparate GPS agricole și componente ale acestor sisteme), bani (1.000 de euro și 2.000 de lei) precum și bunuri deținute contrar/fără respectarea prevederilor legale (2 pistoale neletale cu muniția aferentă, un permis de conducere auto contrafăcut).

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, al criminaliștilor și echipelor de acțiuni speciale ale Poliției Române.

Alături de polițiștii români, la activitățile desfășurate ieri, au participat, cu acordul magistraților, 4 jandarmi francezi (din cadrul Oficiului Central de Luptă împotriva Delincvenței Itinerante și Brigăzii de Cercetări din Fontenay le Comte).

Contextul european al desfășurării acestor operațiuni comune, din perspectiva structurilor de investigații criminale române, este atingerea obiectivului asumat la nivelul Oficiului European de Poliție EUROPOL, în cadrul priorității EMPACT – Organised Property Crime (combaterea infracțiunilor contra patrimoniului comise de grupurile organizate de criminalitate itinerantă).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.