Acasă Externe Agenda Europeana Covid 19: Comisia Europeană propune o actualizare a măsurilor coordonate privind călătoriile...

Covid 19: Comisia Europeană propune o actualizare a măsurilor coordonate privind călătoriile înainte de începutul verii

DISTRIBUIȚI

 159865 – 01062021 – Comisia Europeană a propus o actualizare a Recomandării Consiliului referitoare la coordonarea restricțiilor privind libera circulație în UE, care au fost instituite ca răspuns la pandemia de COVID-19. Având în vedere că situația epidemiologică se îmbunătățește, iar campaniile de vaccinare se accelerează pe întreg teritoriul UE, Comisia propune ca statele membre să relaxeze treptat măsurile privind călătoriile, inclusiv, în primul rând, pentru titularii certificatului digital al UE privind COVID. Comisia a propus, de asemenea, actualizarea criteriilor comune pentru zonele de risc și introducerea unui mecanism de „frână de urgență”, pentru a combate prevalența unor noi variante care suscită îngrijorare sau interes. Propunerea include, de asemenea, dispoziții specifice privind copiii pentru a asigura unitatea familiilor care călătoresc și o perioadă standard de valabilitate pentru teste.

Didier Reynders, comisarul pentru justiție: ”În ultimele săptămâni am asistat la o scădere continuă a numărului de infectări, ceea ce demonstrează succesul campaniilor de vaccinare în întreaga UE. În paralel, încurajăm, de asemenea, posibilitățile de testare accesibile din punctul de vedere al costului și disponibile pe scară largă. În acest context, statele membre elimină acum treptat restricțiile legate de COVID-19 atât pe plan intern, cât și în ceea ce privește călătoriile. Astăzi, propunem ca statele membre să se coordoneze în privința acestei eliminări treptate a restricțiilor privind libera circulație, ținând seama de noul nostru instrument comun: certificatul digital al UE privind COVID. Ne așteptăm acum ca statele membre să utilizeze în mod optim acest instrument și recomandarea de a le permite tuturor cetățenilor să se deplaseze din nou liber și în siguranță”.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară: ”Libera circulație este unul dintre cele de mai de preț drepturi ale cetățenilor UE: avem nevoie de abordări coordonate și previzibile pentru cetățenii noștri, care să ofere claritate și să evite cerințele inconsecvente între statele membre. Dorim să ne asigurăm că putem avansa către redeschiderea societăților noastre în săptămânile următoare, în condiții de siguranță și în mod coordonat. Pe măsură ce vaccinarea avansează tot mai rapid, putem fi încrezători că libera circulație fără restricții, în condiții de siguranță, poate fi reluată treptat din nou. Deși privim spre viitor cu mai mult optimism, trebuie să rămânem precauți și să punem întotdeauna pe primul loc protecția sănătății publice”.

Principalele actualizări ale abordării comune privind măsurile de călătorie în interiorul UE, pe baza hărții codurilor publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC):

Persoanele vaccinate complet care dețin certificate de vaccinare în conformitate cu certificatul digital al UE privind COVID ar trebui să fie exceptate de la cerința de testare sau de carantină legată de călătorii la 14 zile după ce li s-a administrat ultima doză. Această exceptare ar trebui să se refere, de asemenea, la persoanele vindecate cărora li s-a administrat o singură doză dintr-un vaccin cu 2 doze. În cazul în care statele membre acceptă dovada vaccinării pentru a aplica derogarea de la restricțiile privind libera circulație și în alte situații, de exemplu după prima doză dintr-un vaccin cu 2 doze, acestea ar trebui, de asemenea, să accepte, în aceleași condiții, certificate de vaccinare pentru un vaccin împotriva COVID-19.

Persoanele vindecate care dețin certificate în conformitate cu certificatul digital al UE privind COVID ar trebui să fie exceptate de la cerința de testare sau de carantină legată de călătorii în cursul primelor 180 de zile după un test PCR pozitiv.

Persoanele care dețin un certificat de testare valabil în conformitate cu certificatul digital al UE privind COVID ar trebui să fie exceptate de la eventualele cerințe de carantină. Comisia propune următoarea perioadă standard de valabilitate pentru teste: 72 de ore pentru testele PCR și, în cazul în care sunt acceptate de statul membru în cauză, 48 de ore pentru testele antigenice rapide.

„Frâna de urgență”: Statele membre ar trebui să reintroducă măsuri privind călătoriile pentru persoanele vaccinate și cele vindecate în cazul în care situația epidemiologică se deteriorează rapid sau în cazul în care s-a raportat o prevalență ridicată a variantelor care suscită îngrijorare sau interes.

Clarificarea și simplificarea cerințelor, atunci când sunt impuse de statele membre pe baza propriilor procese decizionale:

Călătorii care sosesc din zonele verzi: nicio restricție

Călătorii care sosesc din zonele portocalii: statele membre ar putea solicita un test înainte de plecare (antigenic rapid sau PCR).

Călătorii care sosesc din zonele roșii: statele membre ar putea solicita călătorilor să se supună carantinei, cu excepția cazului în care au efectuat un test înainte de plecare (antigenic rapid sau PCR).

Călătorii care sosesc din zonele roșu închis: călătoriile neesențiale ar trebui să fie puternic descurajate. Se aplică în continuare cerințele privind testarea și carantina.

Pentru a asigura unitatea familiei, minorii care călătoresc cu părinții ar trebui să fie exceptați de la carantină atunci când părinții nu trebuie să se supună carantinei, de exemplu datorită faptului că sunt vaccinați. Copiii sub 6 ani ar trebui, de asemenea, să fie exceptați de la testarea legată de călătorii.

Comisia propune adaptarea pragurilor care stau la baza hărții ECDC, având în vedere situația epidemiologică și progresele în materie de vaccinare. Pentru zonele marcate cu portocaliu, propunerea este de a majora pragul de notificare cumulată a cazurilor de COVID-19 pe o perioadă de 14 zile de la 50 la 75. În mod similar, pentru zonele roșii, se propune ajustarea intervalului pragului de la intervalul actual de 50-150 la 75-150.

În plus, Comisia solicită depunerea unor eforturi suplimentare pentru a asigura introducerea fără impedimente a certificatului digital al UE privind COVID. În acest scop, statele membre ar trebui să utilizeze, în cea mai mare măsură posibilă, posibilitățile existente în temeiul legislației naționale pentru a începe eliberarea certificatelor digitale ale UE privind COVID încă înainte de intrarea în vigoare a regulamentului de instituire a acestor certificate, la 1 iulie. În cazul în care legislația națională prevede verificarea certificatelor privind COVID-19, titularii unui certificat digital al UE privind COVID ar putea deja să îl utilizeze atunci când călătoresc.

Comisia va sprijini acest proces prin lansarea, la 1 iunie, a părții centrale a certificatului digital al UE privind COVID, portalul UE care stochează cheile publice necesare pentru verificarea unui certificat digital al UE privind COVID. Având în vedere că nu se face schimb de date cu caracter personal prin intermediul portalului UE, statele membre ar putea deja să utilizeze funcționalitatea acestuia.

Propunerea Comisiei asigură, de asemenea, coerența cu normele privind călătoriile neesențiale către UE, actualizate de Consiliu la 20 mai 2021.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.