Acasă Externe Europol: Peste 700 de percheziții domiciliare, peste 800 de arestări în 16...

Europol: Peste 700 de percheziții domiciliare, peste 800 de arestări în 16 țări

DISTRIBUIȚI

159955 – 08062021 – Biroul Federal de Investigații al SUA (FBI), Poliția Națională Olandeză (Politie) și Autoritatea de Poliție Suedeză (Polisen), în cooperare cu Administrația SUA pentru Controlul Drogurilor (DEA) și alte 16 țări au desfășurat cu sprijinul Europol una dintre cele mai mari și mai sofisticate operațiuni de aplicare a legii până în prezent în lupta împotriva activităților infracționale criptate.

Din 2019, Biroul Federal de Investigații al SUA, în strânsă coordonare cu Poliția Federală australiană, a dezvoltat strategic și a operat în secret o companie de dispozitive criptate, numită ANOM, care a crescut pentru a deservi peste 12 000 de dispozitive criptate către peste 300 de sindicate criminale care operează în mai multe peste 100 de țări, inclusiv criminalitatea organizată italiană, bandele de motociclete în afara legii și organizațiile internaționale de trafic de droguri.

Obiectivul noii platforme a fost să vizeze organizațiile globale de criminalitate organizată, trafic de droguri și spălare de bani, indiferent de locul în care au operat, și să ofere un dispozitiv criptat cu caracteristici căutate de rețelele de criminalitate organizată, cum ar fi ștergerea de la distanță și parolele de forțare convinge rețelele criminale să pivoteze pe dispozitiv.

FBI și celelalte 16 țări ale coaliției internaționale, susținute de Europol și în coordonare cu Administrația SUA pentru controlul drogurilor, au exploatat apoi informațiile din cele 27 de milioane de mesaje obținute și le-au revizuit pe parcursul a 18 luni, în timp ce utilizatorii criminali ai ANOM discutau despre activitățile lor criminale.

Această operațiune, cunoscută sub numele de OTF Greenlight / Trojan Shield, este una dintre cele mai mari și mai sofisticate operațiuni de aplicare a legii până în prezent în lupta împotriva activităților criminale criptate. O serie de acțiuni de aplicare a legii pe scară largă au fost executate în ultimele zile în 16 țări, rezultând peste 700 de percheziții domiciliare, peste 800 de arestări și confiscarea a peste 8 tone de cocaină, 22 de tone de canabis și rășină de canabis, 2 tone de droguri sintetice (amfetamină și metamfetamină), 6 tone de precursori ai drogurilor sintetice, 250 de arme de foc, 55 de vehicule de lux și peste 48 de milioane de dolari în diferite monede și criptomonede din întreaga lume. Nenumărate operațiuni de divizare vor fi efectuate în următoarele săptămâni. Operațiunea Trojan Shield / Greenlight va permite Europol să îmbunătățească în continuare imaginea de informații privind criminalitatea organizată care afectează UE datorită calității informațiilor colectate. Această imagine îmbunătățită a informațiilor va sprijini efortul continuu de identificare a operațiunilor de ținte criminale de mare valoare la scară globală.

Cerere penală pentru platforme criptate

Rețelele criminale au o cerere imensă de platforme de comunicații criptate pentru a le facilita activitățile infracționale. Cu toate acestea, piața platformelor criptate este considerată volatilă. În iulie 2020, platforma criptată EncroChat a fost demontată de Operational Taskforce EMMA (Franța, Olanda). Această operațiune internațională a trimis valuri de șoc în lumea interlopă criminală din Europa și a fost urmată în 2021 cu o altă eliminare de natură similară: un grup internațional de autorități judiciare și de aplicare a legii (Belgia, Franța, Olanda) a blocat cu succes utilizarea în continuare a comunicațiilor criptate de către rețelele de criminalitate organizată prin intermediul instrumentului serviciului de comunicare Sky ECC (Limita operațională a forței de lucru).

Ambele operațiuni au oferit informații neprețuite despre o cantitate fără precedent de informații schimbate între infractori. După eliminarea Sky ECC în martie 2021, multe rețele de criminalitate organizată au căutat o înlocuire rapidă criptată a unei platforme de comunicații care să le permită să se sustragă detectării forțelor de ordine. Acesta a fost un aspect deliberat și strategic al OTF Greenlight / Operation Trojan Shield care a dus la migrarea unora dintre clienții criminali Sky ECC către platforma gestionată de FBI Anom.

               Rolul și contribuția Europol

Europol a înființat un grup operativ operațional (OTF) pentru operațiunea Trojan Shield / Greenlight și a oferit sprijin operațional țărilor participante acționând ca un centru de informații criminale, facilitând schimbul de informații și coordonându-se cu alte investigații susținute de Europol. În general, 16 țări au participat la acest OTF și au trimis reprezentanți la Europol în Haga, Olanda, pentru a-și coordona activitățile la nivel național și internațional. Marele sistem de ofițeri de legătură internaționali de la Europol asigură că interesele agențiilor de aplicare a legii din statele membre ale UE și ale partenerilor din afara UE sunt reprezentate la sediul Europol. Europol a sprijinit OTF Greenlight / Operațiunea Trojan Shield, care a fost condusă de FBI-ul SUA, Suedia, Olanda și Australia.

Următoarele țări au participat la coaliția internațională: Australia, Austria, Canada, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Lituania, Noua Zeelandă, Țările de Jos, Norvegia, Suedia, Regatul Unit incl. Scoția și Statele Unite. Sursa:Europol.europe.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.