Acasă Politic Fenomenul Sintești: Închisoare până la trei ani pentru arderea fără autorizație a...

Fenomenul Sintești: Închisoare până la trei ani pentru arderea fără autorizație a deșeurilor și 500.000 de lei amendă

DISTRIBUIȚI

160216 – 25062021 – Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un proiect de lege care aduce sancțiuni mult mai dure decâ acum pentru persoanele care ard ilegal deșeuri. În premieră, proiectul propune închisoare până la trei ani pentru arderea fără autorizație a deșeurilor, un fenomen care a luat amploare în toată România.

Proiectul de lege, care urmează să fie discutat de Guvern și apoi trimis la Parlament, prevede dublarea actualelor amenzi pentru o serie de contravenții legate de gestionarea deșeurilor. Amenda minimă va fi de 50.000 de lei, iar cea maximă de 500.000 de lei.

În plus, proiectul prevede că inspectorii Gărzii de Mediu nu mai pot aplica avertismentul drept sancțiune, ci trebuie să aplice direct amenzi.

Marea noutate adusă de proiect este pedepsirea cu închisoarea de la unu la trei ani a infracțiunilor care constau în arderea deșeurilor fără autorizație de mediu.

Un alt articol din proiect prevede că plângerile formulate de firmele sancționate nu vor suspenda executarea sancțiunilor.

Proiectul de lege vine pe fondul înmulțirii alarmante a arzătoarelor ilegale de deșeuri, deseori în jurul marilor orașe, în care sunt incinerate deșeuri importate ilegal în România. Aceste instalații, construite fără autorizație de mediu, au un impact major asupra calității aerului, fiind una dintre principalele surse de poluare.

Inspectorii Gărzii de Mediu fac razii constante în localități precum Sintești (Ilfov), cunoscute pentru aglomerarea de incineratoare ilegale.

Foto: Wall-Street.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.